Boktrailers för högstadiet

Vi har jobbat med booktok på bibblan och fått in en massa inköpsförslag av ungdomar som vi tänkte sprida i form av booktrailers. Nu är klippen tyvärr på engelska men man kan gå in på

www.minabibliotek.se och söka på författaren (några av böckerna i klippen här nere finns på svenska).

Det är ganska mycket skräck och elände men skyll inte på mig. Det är ungdomar i Nordmaling som är lite mysko.

Här är några av böckerna som var inne just nu (listan kan komma att uppdateras)

Livets outgrundliga mysterier ( Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe)

Aristotle Mendoza är 15 år och arg på allt och alla. Även på sig själv. Han har inga vänner, en familj som både är traumatiserade av kriget och har problem med lagen. Han möter Dante som verkar vara från en helt annan värld. Hans föräldrar är intellektuella, han målar läser dikter och älskar att gå barfota. Boken är en uppväxtroman som också handlar om att acceptera sig själv och var man kommer ifrån.

Något för dem som läst Malibu Rising. Det är egentligen en sportroman där man följer en atlet som gör comback trots att världen tycker att hon är förlegad.

Max Brooks har skrivit en bok som jag faktiskt läst för ett par år sedan. Den är lite som en tonårskräckis när ett gäng sommarcampar (eller vad dom nu gör) men hemsöks av något Tommy-likt vidunder. Rekommenderas.

Vi har av någon underliga anledning flera böcker med lite liknande teman The Final Girl Support Group av Grady Hendrix som följer överlevande från skräckfilmssituationer (filmerna är i boken baserade på verkliga händelser) helt plötsligt är det någon som börjar mörda dessa. Den är ganska trevlig. Sen har vi den här (De sista flickorna) som verkar handla om efterdyningarna av att vara ensam överlevare av någon sorts massaker som i boken ovan. ja, ja kolla in trailern här.

Jättepopulär serie som har lite romans, politiska konflikter och många minnesvärda karaktärer. Vi har serien på bibblan men det här är nog andra delen? Man får i alla fall ett hum om vad dom handlar om om man tittar på trailern här nere.

 

samma författare och den här är jag säker på att vi har på svenska. Röd drottning. Man följer en 17 årig tjej som lever i ett samhälle där allt är uppdelat efter blod. De Silverblodiga är supermänniskor som bestämmer över de röda som får arbeta på Ika maxi eller motsvarande.

Vet att det är många som älskar den här serien.

En av våra mest populära ungdomskräck serier. Jag tycker den påminner om x-men.. men vad vet jag. Skitbra. jag klämmer in trailern för senaste boken också.
Finns på svenska, men det första delen är alltid utlånad så gå in på minabibliotek.se och dra hem den från nått annat bibliotek.

Intressanta fakta (?) Tahereh Mafi är en iransk-amerikansk författares som är gift med författaren till böckerna ovanför. Alltså Ransom Riggs. Inte för att det ska definera hennes författarskap men  den måste vara intressanta samtal hemma vid middagsbordet. Jag har för mig att det här inte är den första delen (den heter Rör mig inte). Vi har den. Den verkar bra.

Jag tycker den här bokserien är skitbra. Jag vet egentligen inte ens om den är för ungdomar men det skiter jag lite i. Det är dock nästan bara vårt bibliotek som har den inne så den är nästan alltid utlånad. Det är superhjälte action i bokform. Tänk x-men fast man får följa Magneto och Charles Xavier när dom är rumskompisar. Den är rätt ball.

Den här fick Edgarpriset för bästa ungdomsroman. Men det skiter ni i. Det är dock uppkallat efter Edgar … Allan poe såklart och då fattar man att det är lite mysko och mörkt och sånt. Som jag förstår det så rör det sig om ett arv, lösa pussel och en massa drama. Äh kolla in trailern bara

Edit:
Fick det här på mejlen

Från: Moa
Skickat: den 12 december 2022 14:17:03
Till: Tommy
Ämne: Du har inte tagit med någon av de populära Booktok-böckerna

Jaha Moa. Jag är faktisk en gammal gubbe. jag tog bokstavligt talat böckerna som stod i hyllan. Vilka vill du lägga till då?

MOA:

 mycket är fanmade

 

En kommentar

 1. bibliotekariebildstrom (inläggsförfattare)

  Här är bokattack böckerna:
  Vi ska bara cykla förbi av Ellen Strömberg
  Den gröna cirkeln av Stefan Casta
  Mördarens apa av Jakob Wegelius
  Jeffersson av Jean-Claude Mourlevat
  Ryttarna av Mats Wahl
  Midsommarmorden av Magnus Nordin
  I morgon när kriget kom av John Marsden
  Där kräftorna sjunger Delia Owens (Vuxen)
  Kyla av Therese Henriksson
  Det slutar med oss av Collen Hoover
  November 9 av Collen Hoover

  Och för den avancerade läsaren. Ett poddavsnitt om boken mörkrets vänstra hand av Ursula leguin
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1016862

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.