En av världens bästa låtar någonsin

Av , , Bli först att kommentera 4

Hurt är en låt från 1994 skriven av Trent Reznor och framförd av Nine Inch Nails.

Trent Reznor, som skrev låten för Nine Inch Nails, förmedlar en djupt personlig och rå berättelse om självförstörelse, beroende och ångest. Men låten är också skriven av en ung person som kämpade med sin identitet, sitt kändisskap och ånger, känslor av tomhet och ett behov att känna något, vad som helst, även om det innebär att skada sig själv.

 

Det är universella känslor som jag tror berör alla människor på något plan men också om jag ska vara ärlig ganska typisk tonårigt? Inte för att förta något från den versionen men låten kom att omtolkas och det är egentligen sällan det lyftet fram hur underlig versionen som Johnny Cash gjorde faktiskt var.

 

När Johnny Cash tolkade låtet 2002, byttes den existentiella tonårsångesten byttes ut mot en reflektion från en äldre man med ett liv fullt av både triumfer och tragedier bakom sig. Hans version av låten är fylld med en känsla av ålderdom, dödlighet och ånger över tidigare misstag. Cashs röst, sprucken men kraftfull, ger en sårbarhet och känsla av visdom som gör att texten landar på ett annat sätt.

 

I Cashs tolkning får textraden ”You could have it all, my empire of dirt” en djupare mening. Det känns som en reflektion över ett långt liv – där allt materiellt och världsligt som han en gång samlade på sig, nu framstår som meningslöst.

 

Videon är också extremt bisarr om man tänker efter. Den är alltså inspelad på ett museum tillägnat Cash i hans hembygd. Det är privata filmer från hans liv och karriär och av någon anledning så tror jag att hans fru står där i bakgrunden och diggar lite åt ångesten.

Bildspråket i videon är effektfullt men också konstigt om man tänker efter. Amerikansk flaggan. En död fisk. Matbordet? Det är som om flera olika djupt engagerade konstnärsuttryck (text, musik, bildspråk) smälter samman i något helt unikt. Konstigt men ändå universellt och berörande.

 

Det här är verkligen en av de bästa låtar som gjorts enligt min enkla mening. Jag får rysningar när jag hör den och framförallt när jag ser videon.

Läs mer