”Fula gubbar” på internet! Nu VET jag att det inte bara händer ”andra”…

Ful gubbe..? Snygg tonårskille med taskiga böjelser..?

Jag vet att jag lovade att min nästa blogg skulle bli glad och positiv, men jag måste tyvärr skjuta upp det ett par dagar.

Saker har hänt i tillvaron som jag gärna vill dela med er läsare. Främst eftersom det är saker som är så pass allvarliga och obehagliga så att jag tycker att det är absolut nödvändigt att låta er alla få veta. Speciellt ni som har barn i ”dataålder”

Det vill säga: Åldern när era barn ibland sitter framför datorn och spelar spel, chattar med kompisar (och ibland okända ”kompisar”)

VET ni mammor och pappor verkligen vem/vilka som finns addade på kidsens msn??

Är ni helt säkra på det? Jahapp… För det trodde jag nämligen också att jag var.

Min dotter har haft msn i ett år ungefär. Jag har velat se vilka kontakter hon har och vilka hon lägger till och jag har begränsat henne (hemma i alla fall) till ett par timmars sammanlagd datatid i veckan. Dock har jag ju inte kunnat kontrollera användandet när hon loggar in hos kompisar till exempel.

Jag är en sån där mamma som är av den uppfattningen att barnen kan GÅ eller cykla till varann och att de INTE behöver msn eller mobiltelefon för att KONSTANT finnas tillgängliga för varandra. Jag vet ju hur mycket stress och oro man kan tillföra barn i en känslig ålder. Jag har ju sett det på nära håll eftersom jag HAR en dotter som faktiskt inte ÄR mogen för mobil och msn.

Jag får höra från många håll att jag är sträng, taskig, elak, har ett för stort kontrollbehov etc etc.. Men vet ni.. Det skiter jag fullständigt i vad andra tycker om den saken.

Jag har under en tid haft på känn att saker och ting inte har varit som det ska i den virtuella världen där min dotter rört sig oftare nu än tidigare. Och mycket riktigt:

En vuxen mansperson har kontaktat min dotter på msn och skickat bilder som definitivt inte är lämpliga för en tioårig flicka. Som skickar sexuella anspelningar och annat som ska vara helt okänt för en tjej i den åldern.

Man blir rädd och förbannad och man inser att det händer här och nu. Det är alltså INTE bara på löpsedlar det existerar. Att man tror att det ”kan aldrig hända oss för jag är en förälder med koll”

Jag säger bara: VAKNA!!

Det kan hända inne i DIN dotters rum precis NU i denna stund då DU sitter här och läser bloggar på vk.se. Förstår du det? En ”ful gubbe” på internet kan lika gärna vara en snygg kille i tjugoårsåldern som tänder på små flickor. Var smärtsamt medvetna om det alla mammor och pappor.

Naturligtvis så vet jag att jag aldrig kommer att kontrollera mina barn dygnet runt. Ju äldre de blir, desto mindre blir föräldrainsynen. Det vet jag. Men idag har jag i alla fall tagit ett beslut om att stänga ner hennes msn och vänta tills hon förstår saker och ting lite bättre.

Rätt eller fel?
Det är jag inte hundraprocent säker på, men jag vet i alla fall att jag nu har en liten bit facit i min hand och det tänker jag ta vara på!

Hon blev också rädd såklart och det är ju i alla fall en bra grej, att hon nu själv har fått se vad som faktiskt kan hända på internet. Förhoppningsvis så får hon nu lite mer tid på sig att mogna vad gäller dagens teknikanvändande och kan återvända till den fantastiska internetvärlden med mer kunskap om försiktigt användande.

Jag offlajnar henne helt enkelt och sen får hennes kompisar tycka att jag är världens mest elaka och dumma mamma som finns.

Men det tar jag så gärna på mig. Den dagen kommer faktiskt att komma då hon faktiskt förstår varför jag gjorde som jag gjorde!

7 kommentarer

  1. Linnéa

    för att du sätter P för dina barn dator/internetanvändande.
    Det är varje förälders ansvar tillika självklarhet att göra det.

    När vi var små så var det värsta som kunde hända att den där gulliga killen på ”heta linjen” inte var en gullig kille, utan en fuling!

    Nu, med internet så har möjligheterna för alla fula gubbar öppnats oerhört. Kille10 år kan lika gärna vara gubbe 65 eller 25!!

    Jag håller på dig Helena!!

    Bra blogg i övrigt åxå, du skriver roligt, intressant och lärorikt!

  2. Berith

    att du BRYR dej om ditt barn. skulle alla barn ha en sån mor blev dom förskonade från mycket elände och och ondska och få vara barn längre. fortsätt som du börjat!

  3. En mamma

    Varför ”offlajna” dottern?

    Den moderna föräldern uppdaterar sig så att den hänger med och förbättrar familjens säkerhet ute på nätet. Det finns en mängd tips som Windows Vista Föräldrakontroll,Windows Live OneCare Säkerhet för familjen.

    Du kan skydda barnen från att kontaktas av främlingar i snabbmeddelanden genom att konfigurera programmet så att endast godkända kontakter tillåts.

    Det gäller att utbilda sig om datorer och internet så man är steget före. Ta lärdom av vad som hänt och skydda din familj i framtiden från olämpligt innehåll på Internet med hjälp av programvara, men den utgör INTE ett substitut för att lära barnen några grundläggande regler.

    Tala med barnen om riskerna med att besöka Internet och lär dem hur de ska hantera obehagliga situationer. Sätt slutligen gränser och diskutera dem med barnen. Tillsammans kan ni skapa en rolig och säker miljö för barnen på Internet trots de ”fula gubbarna”.

    Lycka till!

  4. Lycka till...

    Att sätta gränser för sina barn när det är nödvändigt är en skyldighet som vi föräldrar har oavsett om det gäller internet , mobiltelefoner eller andra saker som inte är bra för våra barn. Det är inte alltid så lätt att stå emot tryck utifrån särskilt med motiveringen att andra får ju, du är en dum mamma/pappa osv. Att sedan finna former för för en sund användning av nutidens teknik och vägleda barnen är en nödvändighet. Tycker att din inställning är sund och hoppas ni hittar på ett sätt att hantera detta. Det är helt ok att sätt stopp för ohälsosam användning av internet.

  5. Sanna

    Ja det är ju hemskt hur lätttillgängligt allting blir på internet. Så det är smart att dra gränser och försöka ha lite koll så länge man kan 😉 Vet ju själv hur nyfiken man var när man var yngre och det var ganska nytt med internet och Aftonbladets chat, där kunde jag och mina tjejkompisar sitta många timmar och låtsades att vi var 18 och pratade med killar som alltid kom in på sex. Som tur va så tyckte vi bara att det var kul att luras och stannade vid det och när de började bli alltmer ”närgångna” …näe då loggade vi ur fort som attans!

  6. Pingback: ”Fula gubbar” kan vara unga killar… | Helena e-lack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.