Kidnappa det offentliga rummet?

Av , , Bli först att kommentera 15

För några dagar sen gick jag genom stan med en vän.

Som väntat så var det ju inte så mycket folk i farten. Umeå har ju under de senaste fem åren förändrat sig ordentligt. Till det sämre enligt mig: stadskärnan är numera en ful, tråkig och ödslig plats där man inte gärna hänger om man inte måste.

Det blir mer och mer sällan jag besöker stan men de få gånger som jag gör det så känner jag mig inte helt nöjd.

Jag känner mig invaderad på flera sätt. Jag kan till exempel inte gå obehindrat i min egen bubbla utan att bli ansatt av flera olika romska kvinnor som numera börjat komma närmare än de gjorde förr och ja, jag förstår att även deras situationer också blivit jobbigare och att de stångas med sin fattigdom vilken på många sätt gör dem desperata.

Men det får mig att känna mig otroligt begränsad när de kommer fram till mig och vill göra anspråk på mina pengar. Jag upplever det som obehagligt och i vissa fall även lite skrämmande.

Jag ger aldrig något i handen på tiggare eftersom jag inte vill befästa deras situation och därmed låta det fortgå. Jag tror att varje krona vi ger i handen upprätthåller slaveri och organiserad människohandel på flera olika sätt.

Det vill jag inte vara en del av. Men.. Jag har hjälpt många utsatta människor (bland annat romer i Umeå) på andra sätt. På sätt som känns rätt för mig och för det jag tror på.

Men att bli antastad på stan är inget jag vill vara med om.

Något annat som jag inte heller vill vara med om är att behöva lyssna på kvinnan som mitt på torget, utrustad med mikrofon och högtalare skriker ut sina budskap om Jesus till alla som går förbi.

Många gånger låter hon aggressiv och ibland skriker hon saker som: ”VÅGAR DU STÅ HÄR NÄR JESUS KOMMER TILLBAKA??“

Jag tänker på människor som kanske är sköra och mår dåligt på olika sätt och hur hon kanske påverkar på fel sätt.

Jag förstår inte hur det kan vara okej att en enda person i religionens namn kan få kidnappa det offentliga rummet på detta sätt.

Minns ni snubbarna som för några år sen betedde sig likadant?

De blev både lagförda och avvisade från city vad jag minns, så varför får hon fortsätta med det här?

Alla som är intresserade av det här med Gud och Jesus kan säkert hitta sig en trevlig kyrka med likasinnade där alla är frivilligt och kan prata med varandra om alla teologiska spörsmål som var och en funderar på.

Varför tillåts hon störa ordningen i centrum på det här olustiga viset?

Om jag skulle komma dragandes med mikrofon och högtalare en dag och kliva upp på det där lilla podiet och säga till kvinnan:

”Nu är det min tur att prata, nu får du faktiskt kliva ner” Och så hade jag börjat skrika ut över torget varför jag INTE tror på religioner överhuvudtaget så kan man ju undra vad som skulle hända?

Cred till kvinnan för hennes engagemang. Absolut. Men helt ärligt. Nog tycker jag och kanske många med mig att det finns lämpligare ställen än city.

De få gånger jag är nere i stan vill jag kunna röra mig fritt utan att bli antastad av någon! Det är min rättighet kan jag tycka.

Vad tycker Ni andra?

Och när det kommer till slutresultatet av hur Umeå till slut blev efter allt grävande å byggande, så kan jag inte låta bli att undra om inte pengarna gjort bättre nytta någon annanstans..

Bli först att kommentera

Ur en annan vinkel..

Av , , Bli först att kommentera 10

.. försöker jag se på saker just nu.

Vi alla lever i en tid av stora förändringar och det har i alla fall jag en väldig respekt för.

Jag tror absolut på att alla vi som existerar just här och nu gör det av en bra anledning och det är för att vi ska göra små förändringar både för oss själva och för varandra för att på sikt kunna göra våran egen tillvaro lite bättre.

Att få vara med här på jorden i en tid som denna behöver inte bara vara skrämmande och otäck. Vi måste också kunna se på saken ur ett annat perspektiv och det är att vi kan välja att se det som att vi har ett jävligt viktigt uppdrag som vi behöver ta oss an nu.

Det är nu det är dags att göra alla de där små justeringarna i ditt eget liv som till slut ska leda både dig och planeten mot något bättre.

Den enda man kan påverka är ju sig själv och det är där man måste börja.

Just nu är inte bara tider för virus, krig, fattigdom och elände. Det är också en tid för självrannsakan och eftertanke.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Börja med dig så går resten av sig själv  🙂

Själv ska jag börja med KAFFE!!

Sen.. ska jag rädda världen..

😀

 

 

Bli först att kommentera

Dust and bones..

Av , , 2 kommentarer 12

Ska vi ju alla bli en dag. Det ska man inte glömma. Vi är inte här för evigt även om många gärna vill tro det haha..

Insåg att jag höll på att börja skriva ett rätt så deppigt inlägg, men ändrade mig i sista stund..

Jag är i ett state of mind där jag funderar lite för mycket för att det ska vara bra för mig.

Jag tänker mycket på andras märkliga prioriteringar, men inser samtidigt att de förmodligen tycker att det är JAG som är konstig..

Jag tänker också lite för mycket på andra människor och hur de beter sig samtidigt som jag VET att den enda jag kan påverka är mig själv..

Jag tänker också mycket på att min tid på jorden är begränsad, samtidigt som jag behöver accepteptera att jag inte kommer att hinna göra allt jag vill och kan.

Jag tänker också mycket på att jag tänker för mycket numera. Tankeballongerna trängs med varandra och de är ovanligt många..

Men jag har i alla fall alltid någon att bolla mina tankar med. Det är inte alla som har det tyvärr.

I en tid då alla är rädda för gemenskap och närhet så undrar jag också vilket avtryck det här viruset kommer att göra på mänskligheten och de människor som många redan är förgiftade och distanserade och vars enda problem är hur de ska upprätthålla sina egon, sin status och sin självbild som är så jävla skev så att man skäms bara genom att se dem.

Nåja, jag fortsätter med min egen lilla självrannsakan efter att ha luftat en millimeter av allt som pågår i mina invecklade tankegångar som ändå är rätt behagliga emellanåt.

Jag har så oändligt mycket att vara tacksam över och det ska jag fortsätta med. Varje dag. Oavsett vad som händer i övriga världen.

Jag gillar att vara jag.

 

Men nu jävlar är det dags att äta glass.. Och ta mig tusan.. Jag tror att jag till och med ska äta TVÅ!! 🙂

Ha en fin dag!

2 kommentarer

Avlägset..

Av , , Bli först att kommentera 13

.. med semester!

En av kidsen frågade en dag när vi ska åka utomlands igen.

Jaa.. Ytterst oklart faktiskt! Men tur i oturen så hade vi i alla fall inte någon resa bokad som vi oftast har vid den här tiden på året.

Kanske kan vi ta oss iväg till Norge nån gång under året och kanske kan vi våga drömma om värmen nästa vinter? Vi får väl se helt enkelt.

Om vi alla i familjen lyckas hålla oss friska och tar oss igenom den här globala krisen utan att lida skada fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt så ska vi fasn fira det genom att resa bort och umgås med varandra i några veckor under solen.

Det är tankegångar som dessa som håller mig igång  nu  🙂

Det och att vi är friska just NU!

Hoppas Ni också får vara friska allihopa.

Vi hörs!

Bli först att kommentera

Grisar igen…

Nu har jag skrivit om grisar alltför många gånger kanske, men det är svårt att låta bli när man blir mer och mer upplyst om hur livet faktiskt ser ut för vissa djur som många väljer att stoppa i sin mun!

Har någon av er läst ”rapport från ett slakteri”?

Det har inte jag, men jag har läst en recension av boken och helt ärligt så tror jag inte att jag kommer att palla med att läsa den 🙁

Grymhet i sin renaste form!

Här kan du läsa recensionen i sin helhet :

Rapport från ett slakteri 

”Inte vill du väl äta upp mig? ”

Usch, jag blir ledsen att bara tänka på det här alltså  🙁

 

#ingengrispåminspis

Bli först att kommentera

Flummigt-fredags-fokus

Av , , Bli först att kommentera 14

Jahapp, så var det fredag igen  🙂

Veckan har gått i ett huj och det viktigaste hos oss var ju såklart på att Bastian fyllde tio år igår.

Man måste liksom vara extra noga med var man har sitt fokus numera och att man ofta (tyvärr) blir det man tänker..

Tankens kraft är ju större än vad vi människor förstår och om vi hela tiden ska gå omkring och bara prata sjukdom,  bara vara rädda för att bli sjuka och bara låta all negativitet bara ta över HELT så kanske vi (tyvärr) glömmer bort allt det som gör oss friska..?

I tider som dessa kan det ju vara av vikt att inventera sina liv och hoppas att man har fler vänner än toarullar.

I min värld är det sjukt att BARA begrava sig i prat om corona, hamstrade varor, handsprit.. eller att bara fokusera på allt hemskt som sveper över världen just nu.

Inte lätt.. Men livet och vardagen fortsätter ju, oavsett vad!

Såå.. vad är då friskt enligt mig? Jo, det är medmänsklighet, gemenskap och allmän glädje över att få leva i denna överpriviligierade del av världen. Att njuta av lyxen att få känna något som kallas ödmjukhet över att vi INTE lever i svält och fattigdom. Jag personligen känner mig också väldigt nöjd över att INTE kunna kontrollera allt och alla runt omkring oss. Speciellt inte sjukdomar i form av virus och bakterier som inte syns. Det enda jag KAN göra är att fortsätta med min tillvaro med allt vad det innebär.

(Mitt liv är mitt och Ditt liv är Ditt)

Friskt för mig innebär också att var och en tar ansvar för sin egen hälsa och att alla gör vad de kan. För ärligt: håller man sig själv frisk blir det väl också lättare att hålla andra friska tänker jag?

Och då menar jag inte bara virus å grejs..

Så just nu så funderar jag på så oändligt mycket större saker än virus och allmän världsordning.

Men de funderingar ryms absolut inte i ett inlägg här på bloggen  😀

Hursomhelst så önskar jag alla som läst ända hit en supertrevlig helg!

”What flows, flows and what crashes, crashes..”

Bli först att kommentera

Ett helt decennium..

Av , , 2 kommentarer 13

.. har passerat sedan jag otåligt väntade på barn nummer 3.

Imorgon fyller han tvåsiffrigt! Vad hände liksom?

Det var ju nyss jag var höggravid,  det var nyss jag kånkade på en rosig bebis, det var ju bara alldeles nyligen vi skolade in honom på dagis..?

Det är nästan lite läskigt hur känslan som infinner sig, att man knappt vågar vända bort blicken bara för ett ögonblick och inse att det faktiskt har gått ett helt decennium sedan jag väntade och längtade och inte hade någon aning om att det var just HAN som låg därinne i jättemagen och bara väntade på att få komma ut.

HAN som kom in i vårt liv och inget blev sig någonsin likt igen  🙂

Minstingen i familjen..  med en enorm närvaro och en storslagen attityd till det mesta som dyker upp i livet.

Han bär en självklarhet som jag verkligen beundrar hos honom och han är allt man kan önska.

Tiden hade gärna fått stanna till en stund.. bara en liiiten stund.  Men det får ju inte för imorgon blir han ju tio bast! Det ska firas såklart  🙂

Så självklart börjar vi med glass till frukost imorgon!

”This attitude is 4ever”

 

2 kommentarer

Hej Måndag..

..vad skönt att du är här igen  🙂

Jag älskar ju som bekant måndagar och en måndag levererar alltid känslan av stabilitet och ordning & reda tycker jag.

Idag har vi lite viktigheter på agendan jag och Lille B.

Men först kolla lite Oggy och kackerlackorna hängandes vid köksbänken. Den är för övrigt lägenhetens centrum. Oftast hittar man allt man behöver där och det är alltid här alla samlas.. på ena eller andra sidan bardisken  🙂

I alla fall så har helgen varit en enda lång sovmorgon. Batterierna är laddade,  så nu kör vi!

Hej vecka 13!!

Bli först att kommentera

Ytligt shit

Av , , Bli först att kommentera 13

Ja, så här i Corona-tider när det mesta blir tungrott på ett eller annat sätt så gläds jag idag extremt mycket åt en helt ledig fredag. Jag har till och med ansträngt mig och omsorgsfullt målat mina relativt korta stackars små ögonfransar och säga vad man vill, men man BLIR gladare med lite svart på ögat  🙂

Att vara kvinna i ett utseendefixerat samhälle där evig ungom och skönhet hyllas är ju inte alltid så kul, men man får ju göra det lilla man kan och det som känns bra helt enkelt.

Personligen så är jag ganska lat när det kommer till smink och skönhetsvård och min oansenliga lilla sminkväska innehåller ungefär fem sminkprylar.

Min absoluta favorit är såklart mascara och jag väljer hellre bort allt det andra. Den gör underverk för vilka trötta ögon som helst och det går inte att vara utan.

Så idag tänkte jag faktiskt bara tipsa om min egen personliga sminkfavorit:

Jag älskar Kanebos mascaror som samtliga är 38 graders, vilket innebär att de kan tvättas bort med bara varmt vatten!! Perfekt för en lat typ som mig  🙂

När jag duschar på kvällen så kan jag liksom bara dra av mascaran från ögonfransarna eftersom färgen lagt sig runt varje hårstrå som små sovsäckar. Haha… sjukt praktiskt och mycket tidsbesparande. Så kan jag bara hoppa i säng direkt utan att behöva kleta runt med sminkborttagning och sånt jox.

Jag älskar det som inte är tillkrånglat och svårt och smink är ta mig fan en hel jäkla vetenskap som är skitsvår att förstå sig på!

Med mascara kan man fejka så att man ser pigg ut fast man är TRÖTT  😀

Well,  ha det bra och må alla jag älskar, tycker om och tolererar få en finfin helg!

Bli först att kommentera

I’ts the end of the world as we know it..

Av , , Bli först att kommentera 13

”World serves its own needs, listen to your heart bleed..”

Nån som minns R.E.M s låt med samma titel?

🙂

I alla fall så läste jag lite trevliga nyheter som handlar om hur naturen återhämtar sig just nu runt om i världen: Vatten som klarnar i Venedig, delfiner som närmar sig land och glada lever loppan, apor och andra djur som syns både här och där..

Så ja, man kan väl se de lite som att moder jord tryckt på reset-knappen och därmed skakat om oss små människor rejält. Nu får vi börja om med allt vad det innebär.

En fresh start liksom och kanske får vi alla med oss lite nya tankesätt och nya infallsvinklar nu när vi ska RE-STARTA..?

Och det viktigaste: kanske blir mänskligheten lite mer ödmjuk inför det faktum att vi faktiskt ÄR en del av naturen och att vi måste börja bete oss därefter!

Sol, vind och vatten i skön harmoni. Det bästa som finns!

 

’Nature just hit the reset button’

Ett ljus i mörkret att kunna se på saken så här också…

Bli först att kommentera