Ingen rubrik är spännande!

Inser att det återigen gått några månader sen sist jag skrev.

Tillvaron rullar på och nu räknar jag mest ner dagar och veckor tills jag ska fylla 50.Självklart har vi en resa till solen inbokad under min fylla-år-vecka, för jag känner liksom inte att jag orkar eller vill fira på hemmaplan.

När jag fyllde 20 hamnade jag ofrivilligt ute i obygden och hade en jävligt dålig kväll, när jag fyllde 30 var jag gravid och när jag fyllde 40 genomled jag den värsta tiden i mitt liv så det har ju inte varit så mycket till partyaktiga milstolpar haha..

Denna gång tar jag med mig man och barn och drar iväg. Det ska bli så najs! Förutom inbokad resa i Maj så håller jag också på med en hel del annat som jag vill hinna göra innan jag fyller 50. Jag försöker att vara den bästa versionen av Helena och jag gör vad jag kan för att ta hand om mig själv.

Det enda som varit besvärligt under mitt 49:e år är att jag haft ganska ont periodvis efter min cykelvurpa som jag gjorde i april förra året. Jag fick en stor grop i en lårmuskel och min bäcken fick en rejäl smäll så jag har varvat träning med stretch och massage eftersom jag ibland får jävligt ont och inget riktigt hjälper

Men jag är trots perioder med smärta i mitt livs form och det har jag tänkt förbli. Kosta vad det kosta vill liksom. Jag har lärt mig att leva med att inte känna mig helt hundraprocentig varje dag så jag är otroligt tacksam för allt jag ändå klarar av i mitt liv.

Jag bollar mig själv, familjen och jobbet på ett relativt enkelt sätt numera. Jag har ju haft min beskärda del av skit under mina första 50 år, så nu borde såklart statistiken vara på min sida och det innebär att de kommande 50 åren kommer att bli fantastiska.

Kanske beror det på att jag har valt att alltid ha en positiv syn på det mesta som kommer i min väg.. oavsett vad! Även dåliga saker kan ju i slutändan visa sig vara något som blev väldigt bra så jag har lärt mig att även förluster och orättvisor ofta blivit något som landat till min fördel i slutändan.

Människor, pengar och hälsa kommer och går. Men nuet består! Tid… det får vi aldrig tillbaka och vi kan inte heller spara den så det bästa man kan göra för sig själv är att förankra sig själv i nuet och vara tacksam över var man är och vem man är. Åååh så klyschigt, men ack så sant!

Jag har krympt min bubbla ännu mer och trots detta så finns allt jag behöver och vill ha i mitt liv i denna bubbla. Ibland känns det ju såklart som att man trampar runt i ett litet ekorrhjul, men det har vi löst genom att ALLTID ha något att se fram emot: En resa, ett roligt party eller bara några lediga dagar hemmavid där man får göra preciiis vad man vill. Det som händer i vardagen ska man inte förringa.

Annars så är min vardag väldigt skön just nu. Min nittonåring har tagit körkort för några månader sedan så det är kul. Det är väldigt skönt att bli hämtad eller skjutsad istället för att oftast vara den som skjutsar eller hämtar! Fantastiskt! Ett riktigt vardagshack att se till att kidsen kan ta körkort haha..

För det är faktiskt så.. att nu är det dags för mig att börja chilla och inte heeela tiden vara den som tar hand om andra, eller deras problem, eller vara den där som alltid ska fixa! Nä fy fabian! Nu går jag in i chill-mode haha..

Vi har ju fått ännu en diagnos här hemma (autism) så vi har gjort allt vi kan för att ”diagnos-säkra” hemmet för att allt ska flyta på utan för många svårigheter. Vi har tömt lägenheten på ganska många prylar och alla har garderober med enkla, sköna och lätthanterliga kläder där alla plagg passar med varandra i färg och form tex. I badrummet är det samma typ av tvål / duschprylar för alla och vi har satt pumpar i det mesta som är flytande osv.. Vi är också noga med att inte ha hygienartiklar som är kemikaliebomber eller parfymerade stinkbomber. När vi hittar produkter som funkar så fortsätter vi att köpa just de grejjerna och på det sättet sparar man också väldigt mycket tid OCH pengar i det långa loppet.

Vi har skapat ett perfekt ”var-sak-på-sin-plats-system” överallt i hemmet och alla (oavsett diagnos) kan känna att hemma hos oss är allt väldigt enkelt och det är lätt att lyckas med det mesta som pågår i ett hem. Mottot är: Alla ska alltid hitta allting lätt och snabbt!

Alla ska lyckas.. liten som stor!

Jag lär mig ofta nya lifehacks om vad vi kan göra hemma för att vi alla ska ha det så lugnt och harmoniskt som det bara går. Men det är ju såklart en process som är ständigt pågående. Vi har till exempel inga plottriga tapeter, eller jobbiga mönster i textilier, ingen skarp och obehaglig belysning, inga besvärande doftljus eller parfymerade ting etc.

Alla har också varsitt par med hörlurar för att kunna dämpa ljudmiljön för samtliga.

Vi har helt enkelt ”neutraliserat” hemmet på alla sätt vi kunnat och tro det eller ej… det är till gagn även för de som INTE har diagnoser. Vi har världens mysigaste och bästa lägenhet och det är den skönaste känslan i världen att komma hem. Hem till MIN lägenhet på Sagovägen ❤

Att ha autism eller autistiska drag, eller att vara en högkänslig person kräver en omgivning som förstår och som VILL förstå. Tyvärr ser verkligheten sällan ut så och förståelse kan ofta lysa med sin frånvaro.

Som till exempel okänsliga politiker som TROR att de vet och förstår, men som inte har någon aning och som tror att de i långa loppet kommer att spara pengar på att förändra förutsättningarna för människor inom LSS genom att hitta på märkliga boende / personal-lösningar etc. Men just nu orkar jag inte gå in på det för det skulle bli ett inlägg som blir långt och jobbigt!

MEN… Alla vet redan vad jag tycker och tänker om det. Vi lever ju numera i ett mycket märkligt samhälle där det redan skickas massor med pengar rakt ner i kriminella fickor, till lögnare och bedragare och till många andra i världen som skor sig på vår kantstötta välfärd, så just nu är det väldigt lätt att bli förbannad när politiker ska försöka ”kraftsamla” genom att skära ner på de svagaste i vårt samhälle.

Sånt gillar jag INTE.. men det får som sagt bli en annan gång!

Nu ska jag helt enkelt gå och fortsätta med min 50-års kris haha..

 

När 50 närmar sig är det bra att klä sig i en KNALLORANGE jacka.. så att man syns och sneakers med kardborre för att man är LAT hehe…

😉

Ha det gött!

 

 

2 kommentarer

 1. Åsa Sund

  Bästa Helena!
  Tack för att du delar med dig av din tillvaro, dina erfarenheter och inte minst din klokhet! Det är inte hur man har det utan hur man tar det och hur man hanterar det.
  Nu önskar jag dig en fin vår och en oförglömlig 50-årsresa med sol, värme och mkt glädje!

  • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

   Hej Åsa och Tack så mycket. Det är helt sant . Inställningen är ju allt 👍🏻

   Hoppas du har det bra under solen! Vi ses och hörs 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.