Egons blogg

Gammalt nytänk!

 

 
Jag bor i en by som heter Söråsele och där har vi en byordning(regler), som kom till i slutet på 1800-talet. Det finns en bystämma, där alla delägare i byn har en plats och där utser man en byfogde, som det kallades på den tiden. Byfogdens uppdrag varade i ett år och sedan gick uppdraget till nästa gård.  Bystämman hade att förvalta byns gemensamma tillgångar, det var skog, fiske, kvarn, såg, spånhyvel, vägar, slotterdammar och många andra praktiska frågor. Byastämman samlade alla i byn och där resonerade man sig fram till vad som var bäst för byn. Byfogden var byns kontakt- och talesman(ordförande). Alla beslut fattas i Bystämman. I denna församling, fanns det inget utrymme för politiska värderingar, det var det som var bäst för byn som gällde. Byn växte och blev stark, byn fugerade som ett litet samhälle utan politik.
Åsele kommun har hamnat i en situation, som kräver ett nytänk. Befolkningen minskar och vi är snart nere på byastorlek. Vi kan inte göra som alla andra små kommuner, ha interna strider. Det för inget framåt. Vad kan vi göra? Gräva ned stritsyxan, få folket med oss och styra framåt? Lämna partipolitiken utanför kommungränsen? Varför kan vi inte ta lite lärdom av hur byarna utvecklades? Byfogden kunde vara kommunalrådet och alla politiska partierna representera bönderna. Hur skulle det vara, om alla politiska partier, hade gemensamma informella möten, typ bystämma? Där kan vi diskutera frågorna innan de kommer in i den kommunala apparaten och prestigen styr många av besluten. Detta skulle inte utesluta kommunala val.
Dessa tankar kan verka naiva och det krävs mod att göra ett försök. Har vi det modet i Åsele? Ska vi spara oss till döds eller våga satsa framåt? Det finns möjligheter, om man vågar försöka.

3 kommentarer

  1. Magnus

    Ja
    ju mindre egna agendor, ju mindre politik, ju mindre som tar fokus från utveckling desto mer kraft framåt. Vi måste finna en grundplåt som alla är eniga om, något enkelt och självklart som vi alla står bakom oavsett parti tillhörighet eller personliga agendor.

    Vi har inte obegränsade resurser varken ekonomiska eller energimässiga. Vi måste ena våra resurser och våra krafter för att kunna nå fram och inte slösa det lilla vi har på interna motsättningar. Enda sättet är att finna en enkel självklar gemensam utgångspunkt som sedan utgör grunden i alla våra beslut och allt vårt arbete.

    Läs mer i ämnet i min blogg blogg.vk.se/magnus

  2. Camilla

    Vilket underbart inlägg, Hoppas du har mod o ork att inspiera en stelbent kommunstyrelse. Åsele behöver all kraft o samarbete de kan få. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.