Egons blogg

Att vara oppositionell kan straffa sig.

 

Om man nu får titta bakåt, så har den politiska värden förändrats en hel del. I min ungdom respekterades folk, som engagerade sig i samhällets utveckling. Socialdemokraterna, som jag växte upp med, var män och kvinnor som arbetade hårt och hade stor respekt för sina medmänniskor. Utbildning var något man satte i första rummet och omtanke om sina medmänniskor, var det som förde utvecklingen framåt.
Förändringen började när utflyttningen från kommunen tog fart. Det var kreativa människor som lämnade vår byggd till förmån för industrin. Med dessa försvann mycket kunskap och vilja. På 70-80-talet skapades en ny typ av politik då dominanta ledare klev in på den politiska scenen och tillintetgjorde de gamla demokratiska principerna. Här kommer ett exempel på sådan maktfullkomlighet.
Det var en ung företagare 25-30 år, som köpte ett företag som gått i konkurs av ÅHIL, dåtidens ÅNS. Han fick löfte om att även köpa marken där företaget varit verksam i flera år. Kommunen ägde marken och hade för avsikt att tillskapa flera industritomter i detta område, så en planändring skulle ske och tomterna avstyckas. Det fanns ingen annan verksamhet i området på kommunal mark.
Den nye ägaren hade för avsikt att utveckla verksamheten och fick löfte om att dra fram mer ström till den nya sågbyggnad som skulle uppföras. Han fick även bygglov på det nya såghuset. Fastighetsbildningen skulle ta tid, men företagaren ville få fart på verksamheten. Ny strömledning drogs fram, ett nytt sågverk inköptes och bygget påbörjades. Allt betalades av företagaren utan inblandning av kommunen. ÅHIL och kommunledningen stödde satsningen och hjälpte till att få fram tillstånd att börja bygga.
Nu började problemen. Företagaren hade kommit på kant med den politiska ledningen och avslöjat oegentligheter inom ÅHIL, som var ett kommunalt bolag. När planändringen var gjord, skulle företagarens tomt bli grönområde och fyra ytterligare tomter avstyckdes på obebyggd skogsmark. Kommunen ersatte företagaren för de utgifter som fanns på faktura, det egna arbetet ersattes inte. Ingen annan tomt blev bebyggd och något grönområde anlades aldrig. Efter ett antal år blev det en kommunal vedbacke.
Det kan straffa sig att vara oppositionell. Skolningen av den nya ledarstilen började då och har lämnat många spår efter sig genom åren. Det finns många händelser, som bekräftar detta. Fredrika är inte sista utspelet av denna ledarstil, om det inte blir en förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.