Nu kan du minska kostnaderna för elen ännu mer!

Från och med i höst kommer du som elkonsument att kunna påverka ditt elpris och din konsumtion av el ännu mer. Regeringen och energiministern (Anna-Karin Hatt, C) vill ändra på reglerna för hur ofta hushållens elmätare ska läsas av. Det innebär att du kan välja att få timvis mätning av din elförbrukning istället för månadsvis. Då kan du som vill vara lite mer aktiv sänka dina kostnader.

Timvis mätning betyder att du kan välja att förbruka elen på tider då det är lägre pris – det skulle direkt påverka fakturan. Sedan skulle det hjälpa själva elsystemet också – det skulle bli mindre belastning på morgonen och eftermiddagen (då den största förbrukningen sker och då det är dyrast) och samtidigt på det sättet jämna ut de höga pristoppar som ibland sker. Det i sin tur gör det ju även billigare för övriga konsumenter som har månadsvis avläsning.

Jag vill också påpeka att det inte är frågan om en dyr installation för dig som konsument. Om du vill har timmätning ska du få det utan kostnad. Dessutom klarar redan idag omkrig 90 % av hushållens elmätare timvis mätning, eftersom nästan alla mätare har bytts ut de senaste sju, åtta åren (då vi gick från årsvis avläsning av elmätarna till månadsvis mätning).

Från och med i höst kommer den som vill att kunna välja att få timvis mätning av elen, men ganska snart är det meningen att alla automatiskt ska erbjudas detta. Alla elbolag är förstås inte glada nu. De säger att timmätningen införs för snabbt och att det kostar för mycket att investera på kort tid. Men för miljön och för elkonsumenterna är det här ett viktigt steg. Synd bara att socialdemokraterna valde att stå på elbolagens sida under vår debatt i kammaren igår, men tursamt nog väler de flesta andra partierna att rösta bifall idag!

 

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Hade elen inte avreglerats så hade konsumenterna inte behövt ha ytterligare ett stressmoment i sitt liv, nämligen att hoppa mellan olika elbolag för det bästa priset. Hade järnvägen och dess underhåll inte hamnat i privat regi hade samhället haft ett ansvar och SETT TILL att underhåll fungerat, ty det hade skapat många jobb.

    Hade skola och vård inte hamnat i händerna på privata profitörer så hade kvaliteten varit bättre, då man kunnat satsa rejält på det kommunala. Och nej, jag vet att ni borgerliga menar att valfriheten går först. Kanske borde ni vara ärliga och säga rent ut att ni vill att allt ska gå att tjäna pengar på och att ni välkomnar alla profitjagande kapitalister, no matter what the human cost is…

  2. RWR

    Hade elen inte avreglerats så hade konsumenterna varit fast i ett statligt monopol som tvingat upp priserna då gamla otidsenliga lösningar kostat både pengar och miljö utan möjlighet att komma loss. Hade järnvägen och dess underhåll inte hamnat i privat regi hade järnvägens underhåll avstannat och vi hade tvingats lägga ner många linjer för att kunna underhålla tåg från 70-talet(Stinsens ”spade” hade dock varit i plåt)!

    Hade skola och vård inte hamnat i händerna på privata entreprenörer så hade kvaliteten fortsatt att försämras i samma takt som på 70-talet, nya rön hade förkastats och valfriheten hade fortsatt uteblivit. Och nej, jag vet att ni socialistiska menar att staten går först. Kanske borde ni vara ärliga och säga rent ut att ni vill att allt ska vara styrt av politruker och att ni välkomnar alla socialistiska regleringar, no matter what the human cost and freedom is…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.