S i Robertsfors avvecklar landsbygden!

Igår skrev jag under uppropet till en folkomröstning som Åkullsjöns byalag tagit initiativ till. Den handlar om att Robertsfors kommun – med S i spetsen – inte ska lägga ned byskolor som har minst 25 elever (förskolan till årskurs 6).

Initiativet togs då S-ledningen i Robertsfors, trots fagra löften i valet om att inga byskolor skulle röras, beslutade sig för att flytta tre klasser (åk 4-6) från Åkullsjön till Robertsfors. Det underliga i kråksången är att inflyttningen av barnfamiljer till byn har ökat och att det föds fler barn än på länge. Tidigare har kommunen stolt visat upp den fina miljöskolan som ett av kommunens flaggskepp, men helt plötsligt bestämde sig det nuvarande styret för att flytta tre klasser.

Man kan stilla undra varför? En förklaring är att S vill rädda Jenningsskolan (gymnasieskolan i Robertsfors) till varje pris, trots att alldeles för få elever söker sig dit idag. Gymnasieskolan är jättefin och lärarna duktiga, men elevunderlaget är för litet, vilket gör att kostnaderna för gymnaseplatserna blir orimligt höga.

Vidare finns ingen vision hos S-ledningen i Robertsfors om hur kommunen ska nå målet om att öka befolkningsantalet till 7500 personer till 2020 och inte heller hur man ska nå visionen" Robertsfors- Sveriges bästa kommun". En sak är i alla fall klar – Robertsfors kommun kommer inte att locka fler invånare genom att underminera byskolornas existens. Varför inte satsa på dessa istället? Varför inte se till att ge dem en prägel som miljö- eller entreprenörsskolor? En satsning som gör att vi sticker ut och som gör kommunen mer attraktiv?

S-ledningen är tydligt visionslös och har ingen aning om vad PR är. Det är synd då jag vet att potentialen och möjligheterna för kommunen finns.

Nu har Åkullsjöns byalag tagit saken i egna händer och utövar en demokratisk möjlighet med folkomröstning. Redan nu har man fått ihop mer än de 550 namnunderskrifter som behövs för att väcka frågan om byskolorna i fullmäktige. Det är inte en dag för sent och ett riktigt underbetyg åt socialdemokraterna i Robertsfors kommunledning!

3 kommentarer

 1. Bo Hänna

  Det är konstigt att ingen pratar utifrån elevernas synvinkel. Det är BYAÅLDERMÄN / BYAÅLDERKVINNOR och RIKSDAGSPOLITIKER och OPPOSITIONSPOLITIKER som ondgör sig över Åkullsjöns skolas vara eller inte vara.
  Jag kan hålla med om att skolor bör få finnas kvar så nära hemmet som möjligt, men det får inte bli in absurdum så att barnen får en sämre utvecklingsmöjlighet, jämnåriga skolkamrater som dom kan umgås och utvecklas tillsammans med. Risken finns att dessa elever får en sämre undervisning i och med att läraren ska täcka 3 årskullar. Risken för mobbning och utanförskap blir större ju mindre umgängeskretsen blir. Men detta tar ni aldrig upp!! Eller tycker ni inte det är viktigt för barnen så länge skolan får finnas kvar. 30 elever bland årets 9or på Tundal fick inte GODKÄNT, men det är väl också mindre viktigt för er!!

  Nää Åkullsjöbor och Centerpartister se till att det flyttar in folk istället för att prata illa om den kommun ni kommer ifrån. Det är såna som ni som stoppar inflyttningen, inte förändringar av byaskolor mm. Den statistiken finns inte någonstans att luta sig mot som något reellt

 2. Arja Anthen

  Varför behålla byaskolorna alls? Det finns en hel del forskning som visar att elever från mindre byaskolor inte uppnår målen, att de har svårare att acklimatisera sej till högstadie/gymnasium på större skolor. Det är lätt att vara kung när man inte har konkurrens.
  Elever med särskilda behov (sär/träningsskola) bussas och skjutsas långa vägar utan att någon reagerar eller bryr sej. Det är bara så, ingen ifrågasätter hur de mår eller hur deras koncentrationsförmåga påverkas.
  Elever med lättare funktionsnedsättningar (tex dyslexi) får varken det extra stöd eller de hjälpmedel de behöver på mindre skolor.
  När ska man sluta med bygderomantiken och se till elevernas behov? Det har inget med partipolitik att göra, det handlar om sunt förnuft. Hur mycket kostar varje enskild elev i byaskolon jämfört med Tundal? Kanske borde man göra tvärtom, bussa ut barnen från Tundal som går i alldeles för stora grupper med för lite personal, till byaskolorna? Då kanske resurserna blir med jämnt fördelade.

  Men det är klart, gör partipolitik av det och plocka billiga poäng hos missnöjda bybor. Det är till intet förpliktigande och leder egentligen ingen vart eftersom ingen kan finansiera byaskolorna utan att någon annan, svagare grupp, drabbas.
  Du kanske skulle se över hur de barn och ungdomar med funktionshinder i kommunen får sina behov av kortids, meningsfull fritid och aktiviteter tillfredsställda? De som inte kan spela fotboll, inte platsar i handbollen och inte kan vara med i scouterna.
  Där finns mycket att göra.
  Men man vinner ju inte många röster på den gruppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.