Johans nyheter

regionkommun

Sittter och läser konsultrapporten kring bildandet av en regionkommun i Norrland.

Det finns två spår som enligt utredaren är kvalificerade för att gå vidare med. Det ena innehåller Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland och det andra samma upplägg förutom att Jämtland inte är med.

Det finns åsikter om ett regionbildande som talar om centralisering av makt och inflytande, gränsdragningar och förvaltningsort m.m.

Det är i stora drag att fokusera på fel frågor då det mesta handlar om att organisera infrastruktursatsningar och transporter förutom landstingets uppdrag med sjukvård förstås.

Men landstingen samarbetar redan idag och kommer behöva utveckla det framöver. Vad gäller infrastruktur så vore det bra med ett tydligare samarbete för att jobba för vår landsändas utveckling och ännu tydligare blir behovet av gemensam organisation av kollektivtrafik inom området.

Det finns mycket att vinna i samarbete och lite att förlora.

Långt till de beslutande brukar man höra. I alla andra frågor kommer kommunen fortfarande vara den instans som beslutar. Så där behöver man inte rädas, vi sägs ha väldigt korta beslutsvägar i Vännäs.

Jag själv räds inte alls förslaget utan ser region Norrland som steget mellan oss i kommunen och riksdagen för att just samordna det jag nämnt tidigare.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.