Johans nyheter

Social demokrat! Smaka på de orden!

När vi talar om välfärdens kärna måste alla inse att vi idag talar om två helt olika saker.

Regeringspartierna talar om en mycket snävare välfärd och vi sociala demokrater om en mycket bredare. Den välfärd vi socialdemokrater vill ha bygger på människors möjligheter att ingå i vårt samhälle oavsett om olyckor och sjukdom skulle hamna i vår väg. Borgerlighetens kärna av välfärd är så mycket mindre än det vi är vana vid. Tro nu inte att ni kan få både den välfärd vi  socialdemokrater förespråkar och skattesänkningar! Den ekvationen går inte ihop.

Den valfrihet som borgarna så gärna talar om innebär i praktiken att vi lämnar det solidariska system vi byggt upp under lång tid. Det system som senast 2006 i en amerikansk undersökning rankade Sverige som det land i världen där medborgarna hade mest demokrati och den högsta välfärden. Det land som många andra vallfärdade till för att lära sig av då det gäller demokrati och välfärdsmodell.

Vår socialdemokratiska välfärd innebär att vi gemensamt och solidariskt genom våra skatter betalar in utifrån våra förutsättningar till en välfärd som vi sen under livets olika skeden kan få stöd igenom. När barnen är små finansierar vi förskolor och grundskola, barnbidrag m.m. Under en lång period i livet kanske vi inte behöver samhällets stöd lika mycket om nu inte sjukdom eller olyckor drabbar oss förstås, men fortsätter ändå att betala. När vi sedan blir äldre finns tryggheten där igen genom den vård och omsorg många av oss kommer att behöva.

Vår politik bygger alltså på att vi gemensamt ser till att livets toppar och dalar kapas av genom detta solidariska system. Vi får en modell där alla i vårt samhälle kan ingå.

Vår välfärdsmodell bygger på ett samhälle, inte flera olika utifrån börs eller arv. Vårt samhälle ger alla möjligheter att få flera chanser att bidra till systemet. Vårt samhälle använder det gemensamma till att finansiera vår välfärd inte till vinster i aktiebolag. Vårt samhälle bygger på möjligheter, inte på otrygghet och oro.

I vårt social demokratiska samhälle ger vi inte 60 miljarder i skattelättnader till 10% av befolkningen. De som redan hade det bra.

Detta är borgerlig politik och den ser ut som den alltid gjort!

 

 

 

4 kommentarer

 1. Aldrig mer vänsterstyre!

  Det var en lång ”beskrivning” av det ”goda” socialdemokratiska samhället. I praktiken har ju ni socialdemokrater misslyckats! Ni menar att staten alltid ska bestämma över medborgarnas liv och det har gjort stora delar av svenska folket bidragsbeoende på olika sätt. Ni förtidspensionerade MEDVETET människor i arbetsför ålder för att ”förbättra” statistiken. Handläggare på Försäkringskassan fick dessutom bonus för detta! Nu strävar ni dessutom mot att samregera med kommunister och miljöpartister! Ang Göran Perssons ”stölder” från AP-fonderna på flera 100-tals miljarder: Var är återbetalningen??

 2. Kalle

  Jag märker att kommunalrådet har frisknat till. Då får jag passa på att ännu en gång fråga kommunalrådet Johan Söderling: Garanterar du på heder och samvete att socialdemokraterna i Vännäs inte tänker lägga ned Pengsjö skola under nästa mandatperiod?
  Det räcker med att kommunalrådet svarar JA eller Nej.

  Det har nämligen stått i VK att du påstått att socialdemokraterna vill behålla Pengsjö skola. Men det stod inte i tidningen någonting om hur länge. Det har däremot borgarna gjort – under hela nästa mandatperiod, har de lovat.

 3. Vännäs4-ever

  Social demokrat! Smaka på de orden! skriver Johan Söderling i sitt inlägg.
  Jag följde hans råd och fann en smak av urlakad och härsken disktrasa som för länge sedan borde ha slängts till soporna.
  Den enda sälta jag kunde förnimma mig kom från några kränkta och förnedrade skolelevers tårar i en slöjdsal i Vännäsby

 4. Aldrig mer vänsterstyre!

  Märkligt att man aldrig får besked från er socialdemokrater vad gäller de frågor man ställer. Är frågorna för ”obekväma”, eller? Att jag vill vara anonym är förresten ett eget val, som ska respekteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.