Nu vet vi lite mer om osund konkurrens

På dagens kommunstyrelse hade vi ett ärende kring den rapport om osund konkurrens som Umeå Kommun tagit fram efter ett initiativ från Allians för Umeå. Ett uppdrag som lades vid budgetfullmäktige.

Det är en konsultrapport som så gott det låter sig göras försökt genomlysa Umeå Kommunkoncerns verksamheter, och komitfram med ett antal förslag till åtgärder för att försöka komma tilrätta med detta problem.

Allt bra med detta, men det jag saknar är den övergripande analysen.

Hur skall Umeå kommun strukturerat arbeta i framtiden för att undvika osund konkurrens och istället skapa ett blomstrande näringsliv.

Det är lätt att bli lite raljant och låta löjlig när man diskuterar detta men jag tycker det är viktigt att titta på problemet med osund konkurrens med helikopterögonen.
Inte minst tycker jag detta är viktigt när vi tittar på de kommunala bolagen, som ju faktiskt är (vilket är deras uppgift) verkliga imperiebyggare. Men det är inte alltid som det som är bra för det kommiunala bolaget är bra för kommunen i stort.

Ett exempel jag tycker man kan fundera på är AB Bostadens andel av lägenhetsbeståndet i Umeå. Umeå Kommun är skyldig att tillhandahålla lägenheter, men jag personligen tror att Bostadens väldigt dominerande ställning försvårar för andra som vill hyra ut lägenheter i Umeå.

Men tyvärr så var den typen av avvägningar inte med i konsultrapporten. 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.