På en presskonferens idag presenterade Maud…

Från mobilen

På en presskonferens idag presenterade Maud Olofsson tillsammans med Åke Sandström och Helena Lindahl ett 10 punkts program för landsbygden.

10 punkter för Landsbygden.

Sveriges landsbygder är viktiga för hela vårt lands framtid! Bara genom att ta tillvara det engagemang och den utvecklingskraft som finns på landsbygderna skapas förutsättningar för tillväxt i hela landet. Därför vill Centerpartiet lyfta fram landsbygdernas värden och möjligheter. 

I en tid av omställning, i spåren av en finanskris och med en hotande klimatkris, finns många utmaningar att hantera, men samtidigt föds också nya möjligheter. Med ny teknik, energieffektiviseringar, satsningar på förnybar energi och nya innovationer för produkter och tjänster har landsbygderna möjlighet att bli vinnare i en eko-effektiv ekonomi.  
Under innevarande mandatperiod har Centerpartiet bedrivet gediget arbete för att skapa förutsättningar för tillväxt i hela landet för att kvinnor och män ska kunna leva, bo, arbeta, studera, driva företag och förverkliga sina drömmar i hela landet. Direkt när Centerpartiet kom i regeringsställning 2006 inleddes ett arbete för en nationell strategi för att stärka utvecklingskraften på landsbygden. Strategin som presenterades våren 2009 är unik. För första gången har Sveriges regering involverat alla departement för att gemensamt utveckla en strategi för att stärka Sveriges landsbygder. 
 
Strategin spänner över vitt skilda områden så som jobb och företagande, rättssäkerhet,  utbildning, sjukvård, omsorg, jordbruk, energi, kultur m.m. Med andra ord alla de faktorer som är viktiga för landsbygdernas framtid. Strategin innehåller många konkreta exempel på insatser och satsningar som nu har genomförts. Centerpartiet ser att de insatser som har genomförts under denna mandatperiod ger  goda resultat runt om i landet och vill fortsätt att bedriva en politik som än mer skapar tillväxt och framtidstro i Sveriges landsbygder.
 
Ett stort idéarbete pågår för inför kommande mandatperiod. Här är presenteras 10 exempel på insatser och satsningar som Centerpartiet önskar genomföra för att stärka landsbygden och Västerbotten under nästa mandatperiod är:
 
1. Bättre företagsklimat
Under innevarande mandatperiod har Centerpartiet varit med och levererat runt 100 förbättringar för landets företagare, och vi är beredda att anta utmaningen och leverera 100 till under nästa mandat period. Det handlar bl a om förbättringar av företagsklimatet genom fler sänkningar av arbetsgivaravgifter, fortsatt regelförenklingsarbete, stöd till innovationer, satsningar för kvinnors företagande, ökat företagande inom välfärdssektorn, ökad tillgång till kapital m.m. För Västerbotten skulle detta innebära ett fler jobb och fler växande företag.
 
2. Green Valley för förnybar energi och miljöteknik
Centerpartiet ser möjligheterna med nya innovationer och klimatsmarta lösningar. Skapande av en Green Valley för forskning och utveckling av förnybar energi och miljöteknik kan bli större än vad Silicon Valley en gång var för IT-branschens utveckling. Inte minst landsbygderna har stora möjligheter i utvecklingen av den ökade efterfrågan av förnybarenergi med vind, sol och inte minst bioenergi. I en tid av omställning har Västerbotten stora möjligheter att blev världsledande inom förnybar energi och miljöteknik.
 
3. Fler småskaliga slakterier, bryggerier och möjlighet till gårdsförsäljning av alkohol
Stimulera en utveckling av fler småskaliga livsmedelsföretag som t ex. småskaliga slakterier och bryggerier och möjlighet till gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Utvecklingen inom mat och livsmedelssektorn har en enorm potential. Den nuvarande satsningen på Sverige det nya Matlandet väntas ge ca 10 000 nya jobb fram till år 2020. För Västerbotten, som redan idag har flera kända varumärken som exempelvis Västerbottenost, samt många andra fina kvalitetsprodukter och fina råvaror, innebär en fortsatt utveckling många nya jobb och företag och en förstärkt profil som ett län med fina matupplevelser
 
4. Bättre mat i skola, vård och omsorg
Centerpartiet vill arbeta för förbättrad matkultur i skolan, vården och omsorgen. För Västerbotten skulle detta innebära mer lokalproducerade varor i köken på skolor, äldreboenden och sjukhus. Det skulle stärka de lokala matproducenterna, förbättra miljön och även kvalitén på maten. . Utbildningen måste förbättras i hela kedjan för att kunskapen både i livsmedelsföretagen och för alla som skall arbeta med mat verkligen skall kunna förädla de fina råvaror som finns.
 
5. Utveckling av byskolan
Centerpartiet ser att byskolan har en viktig roll för landsbygdernas utveckling och tillväxt men den måste utvecklas om den i fortsättningen skall fungera som en attraktionskraft för unga barnfamiljer. Centerpartiet vill stärka byskolans roll och samverkan med övriga samhällsaktörer med modern pedagogik, ökad profilering och ökad samverkan med andra verksamheter.  
 
6. Utveckling av samordnad kommersiell och offentlig service
Tillgång till offentlig och kommersiell service är avgörande för att människor ska kunna leva, arbeta och driva företag på landsbygderna. Centerpartiet vill stimulera en utveckling för en ökad samordning mellan offentlig och kommersiell service, där exempelvis bymackar, lanthandlar, organisationer och föreningsliv kan få utvidgade uppdrag för att säkra en god tillgänglighet. En fortsatt satsning på polisen måste också innebära att landsbygden och småorterna kan känna närvaro av polisen. För Västerbotten skulle detta innebära ökade tillgänglighet till service och ökad trygghet i landsbygder med stora avstånd.
 
7. Ökade möjligheter för unga
Centerpartiet vill fortsätta att sänka arbetsgivaravgifterna för unga, förändra turordningsreglerna i LAS, stärka företagandet bland unga och skapa innovationsmiljöer som bättre tillvaratar ungas kreativitet. Insatser ska även göras för att stärka ungas inflytande i samhället. Detta är inte minst viktigt på landsbygderna, så att miljön där utvecklas på ett sätt som attraherar fler unga. För Västerbotten skulle detta innebära större möjligheter för unga att få jobb, starta företag och förverkliga sina drömmar i regionen.
 
8. Satsningar på kulturella och kreativa näringar
Kultur, konstnärligt skapande och design är viktiga verktyg för landsbygder och regioners tillväxt och konkurrenskraft. Centerpartiet arbetar för att fler ska kunna försörja sig på sitt skapande samtidigt som bygders attraktionsvärden stärks. Detta är en tillväxtbransch där Västerbotten kan ligga i framkant, inte minst med tanke på att Umeå utsetts till  kulturhuvudstad 2014.
 
9. Utveckling av hållbar turism
Centerpartiet vill stimulera till en fortsatt utveckling av turismsektorn. Stöd till utveckling av hållbara destinationer samt utveckling av kommunikationer för att kunna ta emot fler långväga gäster är en nödvändighet. Västerbotten har möjlighet att profilera den hållbara turismen på ett sätt som många andra inte har. För Västerbotten skulle detta kunna innebär fler växande turismföretag samt bättre förbindelser.
 
10. Bra kommunikationer
Centerparitet anser att det är angeläget att arbetet med att rusta upp det finmaskiga vägnätet fortsätter. Det är på de små enskilda vägarna som resan ofta börjar och slutar och därför behövs ökade resurser. Det viktigt att de olika kommunikationsmedlen krokar ihop för att gynna näringslivsutveckling, turism, och arbetspendling. En fortsatt satsning på järnvägen ökar också landsbygdens möjligheter att utvinna och förädla de råvaror som finns i länet. En fortsatt utbyggnad av bredbandsnätet är avgörande för företag och enskilda. Därför är en digital allemansrätt avgörande för landsbygden. Västerbottens landsbygd måste ha bra kommunikationer för att kunna utvecklas.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.