Undviker normalt sett att kommentera saker i andra kommuner men.

Jag bruka försöka undvika att kommentera vad man gör i andra kommuner men när jag läste artikeln om de övergivna bildskärmarna i Storuman blev jag riktigt ledsen.

Det första som slår mej är om vi egentligen tar det ansvar för vår rena Västerbottniska natur som vi borde. Jag tycker det är alltför ofta som man kan läsa artiklar om gruvor som läcker tungmetaller, övergivna kylskåp i en grusgrop eller reningsverk som anses fungera otillfredställande.

Jag förstår att det är jättesvårt för en liten kommun att hålla sig med tillräkliga resurser för att kunna ha en 100% ig tillsyn över allt som är miljöfarligt, men tyvärr så är min känsla att det i många falla snarare handlar om att man inte vill agera av olika skäl än att man inte känner till vad som sker.

I strikt laglig mening ligger ansvaret för att utöva tillsyn över miljöfarliga verksamheter hos kommunens miljönämnd (eller motsv.). Ansvaret ligger alltså på nämnden inte på tjänstemännen. Och om resurserna är bristfälliga så måste nämnden omprioritera dessa till de objekt som är viktigast. Att ansvaret ligger på nämnden gör också att väljarna kan agera vart fjärde år.

Sedan finns det ytterligare ett "problem" inbyggt i miljöbalken och det handlar om ansvar för sanering. Grundtanken är att det är verksamhetsutövaren som ansvarar för att städa upp efter sig när en verksamhet är avslutad. Och kommunen eller i vissa fall länsstyrelsen ansvarar för kontrollen. Men problemen uppstår när man inte kan hitta någon ansvarig verksamhetsutövare, kanske på grund av att bolag har sålts i flera steg eller efter en konkurs. Då är det i grundläget kommunen som skall bekosta sanering eller vad som nu kan behövas för att undvika att miljön förorenas.

Och det är då som problemen uppstår då det för en liten kommun kan vara orimligt dyrt att städa upp efter en verksamhet. Visserligen finns det bidrag att ansöka om men det är heller inte alldeles enkelt för en liten kommun att ha kompetens och tid att söka efter detta.

Jag tror det skulle vara en välgärning för miljön om kostnaden för att sanera och återställa platser där det inte går att hitta en ansvarig verksamhetsutövare togs av staten istället. Då tror jag att vi skulle få se ett betydligt snabbare agerande ute i kommunerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.