Tråkigt med SAAB men ännu är inte hoppet helt ute

Svårt att en helg som denna undgå att kommentera SAAB. Det är givetvis djupt tragiskt att GM beslutat sig för att avveckla SAAB, och att oppositionen använder detta tillfälle till att angripa regeringen är heller inte oväntat. Och givetvis deras skyldighet, en opposition som inte tycker om vad regeringen gör är givetvis inte mycket.

Men i den kritik som framförs tycker jag man kan finna en del luckor, man har svajat lite fram och tillbaka men åtskilliga gånger har det framförts synpunkter på att Staten borde köpa SAAB eller gå in som ägare. Det är ju onekligen ett märkligt resonemang. Om inte en av världens största biltillverkare lyckas få SAAB lönsamt kan man ju undra vilka möjligheter staten skulle ha. Dessutom nu när alltmer av utveckliingen av nya bilmodeller sker i samarbete mellan tillverkare, i SAABs fall i huvudsak med Opel de senaste åren.

SAAB har officiellt varit till salu sedan i februari, så hade någon av världens större biltillverkare varit intresserad hade affären  redan skett. Sedan är det givetvis trist att GM verkar vara ovilliga att sälja om kapitalet kommer från Kina eller Ryssland. Rädslan att amerikanskt (svenskt) kunnande skall hamna i öst verkar finnas kvar och drabbar denna gång tredje man.

Om GM står fast vid sitt beslut att lägga ner SAAB så förutsätter jag att regeringen snarast presenterar ett paket med åtgärder för att skapa nya jobb i västsverige. 

Men än ska vi inte ge upp hoppet, ser att den senaste spekulanten Spyker lägger ett nytt bud.
Under har ju hänt förut i juletid!  

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.