Grattis SAAB nu får ni en chans

Precis som alla andra så glädjs jag oerhört över gårdagens besked om att SAAB får en ny ägare. Processen har varit både lång och krånglig men slutligen så landade allting väl. Jag anser att Maud Olofson och regeringen har haft en klok ståndpunkt under hela processen. Man har hela tiden sagt att man är villiga att stötta SAAB men att det då krävs en långsiktig ägare.
Och att regeringen då är villig att stötta SAAB i arbetet att utveckla nya bilmodeller, med den teknik som kommer att efterfrågas i framtiden.
Till exempel med miljövänliga bilar. 
Jag hoppas verkligen att Spyker kan vara den nya ägare som lotsar SAAB framåt.
Det är klart att en liten bilfabrikant som Spyker inte kan hålla SAAB under vingarna, men i bilbranschen är ingenting givet man behöver inte vara en jättestor tillverkare för att finnas. BMW är ett exempel på en tillverkare som trots relativt små volymer globalt dett går med vinst och har en trogen kundkrets.

SAAB bilen med mer än 9 liv

Ett annat exempel men kanske lite extremt är Morgan, som idag är den enda brittiskägda biltillverkaren. Alla andra brittiska märken är sålda till utländskt kapital. Dom är ju verkligen ett exempel på att varumärket kanske är mer viktigt än ny teknik.

Och det är kanske där som ett av mina frågetecken för SAABs framtid ligger. SAABs globala varumärke och profil är inte detsamma som vad vi förknippar SAAB med här i Sverige. För oss uppväxta på 70 talet så var SAAB alternativet om man inte hade en Volvo. Alltså en familjebil och en vanlig bil. I stora delar av världen är SAAB någonting lite udda (i positiv mening). En bil med starka kopplingar till flygindustrin, spännande teknik mm. Det är bara att titta på valfri amerikansk film. Och fundera på vilket jobb SAAB ägaren har. det handlar i stor utsträckning om Arkitekter, mediafolk mm.

Så det kommer att bli väldigt spännande att se vilken väg SAAB kommer att slå in på framöver vilken bil vill man vara.

Men idag tycker jag vi kan unna oss att glädjas åt att SAAB finns kvar

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.