(s) + (v) bromsar boenden för äldre!

Börjar vi nu kunna se de första effekterna av (s) + (v) samarbetet i kommunen? Det kan man fråga sig efter dagens Socialnämnd. Ett av de ärenden vi hade att besluta om var att ev. upphandla ett antal platser i särskilt boende av Bäckbacka AB. Bakgrunden är att Bäckbacka köpt det gamla servicehuset på Backen, rivit detta och nu önskar uppföra ett kombinerat trivselboende och äldreboende på platsen.

Vill Umeå inte erbjuda våra gamla detta?
 
Ärendet är hanterat i flera varv och var redo för beslut idag. Men (s) + (v) bordlade det hela för att man inte hade hunnit bereda det politiskt!
För att kunna få ekonomi på trivselboendet så har Bäckbacka önskat att kommunen hyr 27 platser särskilt boende i samma byggnad. Detta är utrett och behoven finns och förfarandet är korrekt avseende lagen om offentlig upphandling
 
Bäckbacka driver redan idag, både äldreboende och trivselboende i kommunen och ALLA är supernöjda med verksamheten.
Om vi i Umeå har ett lokalt företag som driver denna typ av verksamhet och alla inblandade är jättenöjda så kan jag inte för mitt liv begripa varför politiken skall bromsa och säga nej till detta initiativ.
Eller är det denna typ av ”utveckling” som vi kan förvänta oss i Umeå framöver? Alla privata initiativ skall stoppas och kan de inte stoppas så skall de dras i långbänk så länge att man dödar dom den vägen?
 
Vi i Alliansen reserverade oss givetvis mot detta, vår reservation här nedan:
Reservation
 
Alliansen i Umeå yrkade att:
Socialnämnden fattar beslut om upphandling av hyra och drift för 27 platser i särskilt boende. Upphandlingen ska ske i två separata upphandlingar, hyran för sig och driften för sig.
 
Efter år av diskuterande och dessutom noggrann kartläggning av rättsläget när det gäller (LOU) Lagen om offentlig upphandling föreligger det  uppenbarligen fortfarande handlingsförlamning hos Socialdemokraterna i socialnämnden. Det är häpnadsväckande. I vägskålen ligger dessutom 82 platser i s.k Trygghetsboende.
 
Dagens bordläggning är en illavarslande signal att samarbetet med Vänsterpartiet innebär mindre möjligheter för privata entreprenörer inom äldrevården i Umeå.
 
Bäckbacka AB som driver frågan har i dagarna fått de högsta betyget i brukarundersökningar. Detta till trots behövs det ytterligare betänketid för att upphandla verksamheten. För Umeås många äldres skull är det vår förhoppning att 14 dagars ytterligare betänketid leder till en större insikt.
 
 
För Alliansen i Umeå
 
Britt-Marie Lövgren (FP), Elmer Eriksson (M), Katja Isacsson (M),
Mattias Larsson (C), Helen Edlund, (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.