Vet du varför man kastrerar grisar?

Läser att man nu kommer att möjliggöra för lantbrukare att bedöva sina grisar innan kastrering. Givetvis jättebra!

Men vet du varför man kastrerar grisar? Jo det är för att en liten del av hangrisarna utvecklar "galtsmak" på köttet. Så därför måste man kastera grisarna annars får lantbrukaren ingenting betalt för grisköttet då han levererar till slakteriet.

Det har forskats en del på om man kan avla bort detta problem eller om man med annan typ av utfodring kan slippa kastreringen, men ännu finns ingen lösning.

Det är givetvis jättebra att man nu kommer att kunna bedöva grisarna innan kastrering, men samtidigt kan ju detta innebära att svenskt griskött blir ännu dyrare än importerat. Det är mellan 30-50% dyrare att förda upp en gris i Sverige än i exempelvis Danmark, merkostnaden beror till stor del på skarpare djurskyddslagstiftning.

Så om vi vill behålla ett bra svenskt djurskydd samtidigt som vi har ett svenskt lantbruk kvar så vill det till att vi konsumentet också visar det när vi handlar i affären!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.