Nyttig förlust för regeringen i riksdagen denna vecka.

 Denna vecka åkte regeringen som bekant på sitt första nederlag i riksdagen. Då samtliga oppositionspartier gjorde gemensam sak och stödde samma motförslag. Detta har av vissa tagits som exempel på att (s) och (sd) nu samarbetar. Jag tror inte det är riktigt så enkelt. Mona Sahlin var visserligen väldigt tydlig i sitt tal på partikongressen den 28 oktober 2009 där hon sade:
"Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande."

Monas tal ger ju inte underlag för några större tolkningar, utan är ju väldigt tydligt och klart samtidigt som det ju som alla förstår är omöjligt att leva efter. Det är ju klart att (s) inte kan undvika att rösta på sitt eget förslag bara för att (sd) väljer att stödja det.

Så med veckans nederlag så kanske det blir slut på snacket om att regeringen sitter med stöd av (sd). Sverige har nu en minoritetsregering, vilket ju snudd på är normalläget i modern tid.

Och för att denna regering skall få stöd i riksdagen för sina beslut så kommer man att tvingas prata med andra partier, vilket jag tror är bra.
De bästa besluten tas ofta i samverkan.  

 

En kommentar

  1. Skogsägare

    Bra skrivet! Att försöka klistra (SD)-etiketter på motståndaren visar bara på vilket lågt debattklimat som råder i Sverige. Även om det i första hand gällt den rödgröna sidan kan man inte påstå att alliansen heller är felfri. Det borde väl inte vara något fel i att söka stöd hos (SD) i de frågor man faktiskt är överens? Man gör ju bevisligen så när det gäller andra oppositionspartier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.