Lägre elpriser löser inte problemet på sikt.

Ser att debattens vågor går höga med anledning av den rubrik som finns att läsa på VKs webbsida: "Isolera mera är Mauds råd".
Artikeln i sig verkar vara ett teferat från ett telegram från TT apropå de propåer som gjorts från olika håll bland annat villaägarna för att påverka energipriserna för konsumenterna.

Här blandas olika frågor på ett sätt som inte gör det alldeles enkelt att hänga med i diskussionen.
Grundproblemet som jag ser det är att vi i Sverige historiskt sett har haft ett alldeles för lågt elpris vilket gjort att vi i Sverige använder el för uppvärmning i betydligt större utsträckning än man gör i andra länder. Detta gick bra på den tid som Sverige hade sitt eget elnät, men numera så sitter vi ihop med övriga Europa, och detta innebär givetvis att priserna på sikt kommer att utjämnas, alltså öka för vår del. Och till detta skall dessutom läggas de Svenska energiskatterna som i många fall är högre än i andra länder.

Skatterna kan man givetvis anklaga regeringen för, men jag vill då påminna om att jag inte hörde något parti under valrörelsen som propagerade för sänkta energiskatter, om energiskatter diskuterades så var det snarare höjningar.
Och skall skatter sänkas så är det en fråga för finansministern, inte näringsministern.

Vad gäller situationen på elmarknaden och den brist på konkurrens som finns så kommenterar Maud detta på regeringens hemsida.
Centerpartiet har i regeringsställning bidragit till att ett stort antal åtgärder genomförts för att effektivisera energianvändningen i Sverige, bland annat: 

  • prioriterat de åtgärder som bedöms få störst effekt när det gäller att reducera växthusgaser. Femårigt program för energieffektivisering som tillförs 300 miljoner kronor årligen för perioden 2010-2014.
     
  • satsat 1,66 mdr kr för perioden 2010–2012 på olika insatser för att främja en effektivare energianvändning i industrin, jord- och skogsbruket, byggsektorn, hushållen och den offentliga sektorn.

  • Anslagit 140 miljoner kronor per år, 2008-2010, för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Pengarna går bland annat till utbildning av och information till energirådgivare samt stöd till regionala energikontor.

  • gjort insatser för att främja investering i förnybara gaser, 150 miljoner kr för tre år.

  • har gett energimyndigheten i uppdrag att se över hur man kan ska kunna ställa större krav på hushållning av energi vid offentlig upphandling.

Det jag saknas, och verkligen hoppas kommer är åtgärder som möjliggör för de som är beroende av el som värmekälla att konvertera till ett miljövänligare alternativ, problemet idag är ju lite att investeringen i isolering eller alternativ uppvärmning är för dyr så man som individ lite sitter i en rävsax. 

Men vi får inte glömma roten till problemet – Att vi i Sverige använder alldeles för mycket el, och så länge vi gör det så kommer elpriserna aldrig att gå ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.