Situationen för Umeås föreningar

Jag har under hösten fått flera signaler om att flera av Umeås föreningar har det väldigt tungt. Jag har därför ställt en interpellation till Fritidsnämndens Ordförande för att höra hur hon ser på detta och vad hon avser att göra för att förbättra situationen för Umeås föreningar, interpellationen kommer att besvaras på Kommunfullmäktige i morgon.
Här kommer själva interpellationen:

Interpellation

 
Till Fritidsnämndens ordförande:           Irina Enbuska von Schantz
 
Den ekonomiska situationen för Umeås föreningar
 
Den Ekonomiska situationen för många av Umeås föreningar är idag väldigt bekymmersam.
Många föreningar har en ansträngd ekonomisk situation.
Jag har fått uppgifter om att allt fler föreningar har problem med att betala sina hyror till Umeå Fritid.
Detta är inte minst olyckligt då det i många fall försvårar möjligheterna att bedriva en bra verksamhet riktat främst mot barn, unga och motionärer.
Vi har i Umeå ett rikt och aktivt föreningsliv som gör en mycket viktig insats för att erbjuda Umeås växande befolkning ett varierat och meningsfullt utbud av fritidsaktiviteter.
Sett över tid har det blivit allt svårare för föreningarna att hitta andra intäktskällor för att finansiera sin verksamhet utan man blir allt mer beroende av aktivitetsstödet.
Jag tror att vi måste fundera över hur vi i framtiden från kommunens sida skall kunna stötta föreningslivet på ett bättre sätt, annars så riskerar vi att stå inför en situation där utbudet av aktiviteter kommer att krympa, samtidigt som det kommer att bli allt dyrare för de som önskar delta.
Ett sätt att komma tillrätta med detta skulle kunna vara att höja aktivitetsstödet till föreningarna.
 
Med anlednings av ovanstående önskar jag ställa dessa frågor till Fritidsnämndens ordförande:
 
  • Hur är situationen avseende obetalda hyror till Umeå Fritid, vilka föreningar släpar efter och vilka belopp rör det sig om?
  • Vilka åtgärder tänker du vidta för att hjälpa dessa föreningar?
  • Kommer du att arbeta för ett höjt aktivitetsstöd som ett sätt att hjälpa Umeås föreningar?
 
 
Mattias Larsson (c)
Gruppledare

2 kommentarer

  1. Lennart Holmlund

    Idrottsfölreningar har överlag mera stöd i Umeå och mera anläggningar än i de flesta Svenska kommunerna, inte minst de som är styrda av alliansen, som i Stockhlm där man skär kraftigt i föreningsstödet

  2. Kenneth

    Varför skall vi alls ge bidrag av skattepengar till detta? En fråga att ställa sig. Möjligt att jag kan tycka att till barn och ungdom bör man kunna ge något till föreningar. Men vuxna människor?

    Lennart Holmlund är så dogmatisk att han måste kasta skit på alliansen i samtliga sina kommentarer. Egna eller på andras bloggar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.