Centerpartiet har hela tiden velat värna biblioteket på Vasaplan!

I den debatt som förs om Kulturens Hus och en ev. bibliotekslytt är det inte lätt att hänga med.
Igår sammanträdde kulturnämnden och där diuskuterades vilka av kulturnämndens verksamheter som lämpar sig att flytta ner till kajen och ett kulturens hus.
Vilket VK skriver om: Centern emot biblioteksflytt.

I vår valplattform inför valet i höstas skerv vi:
Vasaplansstråket ska bygga på att biblioteket är en naturlig samlingsplasts, med bättre grannkontakter med Folkets Hus.

Vi utvecklade våra tankar lite ytterligare i en debattartikel på VK nyligen:
Biblioteksbeslut saknas

De beslut som tagits i kommunen rörande biblioteksfrågan kommer från Näringslivsutskottet i december (Centerpartiet inte är med i NP) där beslutade man om att bygga ett nytt bibliotek.

Det beslut som Kommunfullmäktige tog i januari handlade bara om aktieägaravtalet kopplat till bildandet av det gemensamägda bolaget tillsammans med Balticgruppen. Det handlade inte om innehållet i Kulturens Hus.

För att förtydliga detta så lämnade vi följande protokollsanteckning:

KS 2010-01-18                          
Protokollsanteckning från Centerpartiet
Ärende 10        Staden mellan broarna, Kulturmötenas Hus

Centerpartiet biträder planerna på tillskapande av ett Kulturmötenas Hus, och att Umeå Kommun tillsammans med Balticgruppen bildar ett gemensamägt bolag för detta ändamål.
Centerpartiet anser också att det är bra att delar av Kulturmötenas Hus baseras på ett nytt, framtidsinriktat bibliotek.

Detta innebär dock för oss inte detsamma som att nuvarande bibliotek vid Vasaplan skall avvecklas.
Centerpartiet förutsätter att frågan om biblioteksverksamhetens framtid vid Vasaplan är föremål för ett särskilt beslut.
 Sven-Olov Edvinsson (c) 

För att göra allt ännu krångligare tycker jag man skall läsa vad som står i pressmeddelandet som skickades ut efter KSAU den 22 februari:

"Den 31 december 2013 ska kulturväven på kajen stå klar. För att tidplanen ska hålla måste kommunen besluta om vilka kommunala verksamheter som ska flytta in i fastigheten senast i början av juni.  

Den grupp som arbetar med planeringen för vad som ska ingå i kulturväven, det kommungemensamma stadsutvecklingsprojektet inom området staden mellan broarna, har fått direktiv av kommunstyrelsens arbetsutskott.
 
Projektgruppen har tagit fram ett antal dokument som tillsammans är ett underlag för det fortsatta arbetet. I ett av dessa dokument, som har fått namnet lokalbehovsanalys, finns en inventering av vilka typer av verksamheter som kan vara lämliga att placera i den kommande byggnaden. Det nuvarande stadsbiblioteket, en digital salong för film, samt ett lärcentra är tre exempel.
 
Inga beslut om vad som ska ingå i huset har fattats, utan arbetet går nu vidare på följande sätt:
 
  • Projektgruppen fortsätter planeringen. Uppdraget innebär bland annat att fortsätta diskussionerna med berörda nämnder och externa aktörer.
  • Projektgruppen ska avrapportera en gång i månaden till kommunstyrelsens arbetsutskott.  
  • Slutgiltigt besked om vilka kommunala verksamheter som ska ingå i kulturmötenas hus måste komma i maj eller i början av juni för att tidplanen ska hålla."

Notera särskilt:
Det nuvarande stadsbiblioteket, en digital salong för film, samt ett lärcentra är tre exempel.
och
Inga beslut om vad som ska ingå i huset har fattats, utan arbetet går nu vidare på följande sätt:

Så för mej innebär detta att vi gemensamt i kommunen beslutat att tillsammans med Balticgruppen beslutat om att beyyga ett kulturmötenas hus. Och att det nu är upp till de nämnder som har verksdamheter som kan passa in i detta hus att besluta om att flytta dit om man tycker att det är lämpligt. Men givetvis så är det nämnderna som avgör vad man vill flytta dit.

Och för egen del så ändrar jag mig omedelbart Lars-Erik eller inger som representerar oss i kulturnämnden säget att det blir bättre om man lokaliserar all biblioteksverksamhet till det nya kulturhuset.
I Centerpartiet litar vi på de som sitter i nämnderna.

 
 

 

2 kommentarer

  1. Fredrik

    Skrytbygget måste ju fyllas med något, då tänker genast kulturpolitikerna: ”Biblioteket! vi flyttar bibblan så klart! ”….finns väl inte så mycket annat substansiellt i lokalform den sk”kulturväven” kan bestå av kan tänkas.

  2. Per Hansson

    Bra Mattias!

    En orsak till att det inte är lätt att hänga med är att majoriteten effektivt förtigit sina underlag (om det nu finns några). Och detta kom inte fram i kommunvalet 2010, varför folk röstade på av bara farten på det gamla trygga ”Partiet”.

    Dessa långbänkar vi får i Umeå skulle kunna minskas OM valdebatterna handlade om lokala/kommunala frågor snarare om frågor som ligger utanför kummunalfullmäktiges räckvidd, t ex socialförsäkringsgfrågor och internationella klimatfrågor.

    Vi får fortsätta att berätta att centerpartiet kan erbjuda en ledning som inte är rädd att ta in grundliga beslutsunderlag, väga dessa på guldvåg, besluta och sedan stå för beslutet. Vi värnar om kunskap och kompetens kryddat med en stor näve demokrati!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.