Miljöministern: ”Kärnkraften är en parantes i Sveriges energihistoria”

Efter de senaste dagarnas rapporter om det alarmerande läget i Japan så har jag varit oroad över den passivitet jag känt från regeringen och särskilt då Centerpartiets regeringsföreträdare. Vad vill vi egentligen med den svenska kärnkraften?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andreas kramar hellre träd än uran  Foto: Viktor Brott

Jag personligen anser att kärnkraften skall avvecklas, och min och Centerpartiets tolkning är att alliansregeringens energiöverenskommelse är det största steg vi tagit mot en verklig avveckling av kärnkraften i Sverige.

Jag vet att det finns de som tolkar överenskommelsen som att vi nu kommer att få en utbyggnad av kärnkraft, till de säger jag bara: "Se vilken enorm utbyggnad vi fått av förnyelsebar elproduktiuon efter det att överenskommlsen antogs och det fastlagts långsiktiga mål för den framtida energiproduktionen.

Igår var miljöminister Andreas Carlgren väldigt tydlig både i sin Blogg och även i detta pressmeddelande från miljödepartementet om hur han och Centerpartiet ser på kärnkraften.

"Kärnkraften står inte inför någon ny, stor era i Sverige. Tvärtom. Kärnkraften är en parentes i Sveriges energihistoria, som det slås fast i Alliansregeringens energiproposition. Energiöverenskommelsen innebär att Sveriges beroende av kärnkraft för elproduktion ska minska till förmån för kraftigt utbyggd förnybar elproduktion från främst vind och biokraft."
 
För mej innebär detta att Centerpartiet och Andreas C är garanter för en framtida energiutveckling i Sverige där kärnkraften inte har någon framtid.
Bra Andreas!

En kommentar

  1. Garanterar du?

    Sverige är världsbäst på att höja effekten i sina kärnkraftverk.

    Reaktor 2 i Oskarshamn ska leverera 28 procent mer el om bara två år.

    Politikerna vet inte vad de sysslar med. De vill ha mer billig el och struntar i att man tvingas närma sig temperaturen för härdsmälta, säger den svenske IAEA-experten Frigyes Reisch.

    Den 29 april förra året godkände regeringen en effekthöjning av historiska mått i Oskarshamns reaktor 2.

    Där ska man ur den reaktortank som byggdes 1975 få ut 28 procent mer el om två år. Det är världsrekord, enligt docent Frigyes Reisch .

    Är du en garant för ovanstående utveckling?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.