Budget 2012 nu börjar arbetet på allvar

Nu har kommunens arbete med budgeten för 2012 dragit igång på allvar.
I onsdags hälls ett presidieseminarium där samtliga nämnder fick redogöra för hur man ser på sina förutsättningar inför 2012 utifrån den plan som ligger.
Detta arbete kommer vi nu att fortsätta i kommunens budgetberedning och det hela utmynnar i kommunfullmäktige i juni där budgeten för 2012 antas. Och respektive nämnd tilldelas sin budgetram.

Som vanligt så var behoven som nämnderna ansåg sig behövas större än de ramar man tilldelats. Nämnderna ansåg sig behöva ungefär 200 miljoner i utökada budgetramar.

Kommunens budget är en rätt komplicerad process. Det finns rätt så mycket att läsa för den som är intresserad på Komunens hemsida:
Allmänt om ekonomi och Budget
Olika Styrdokument 
Budget 2011 och Plan 2012-2013 

Vi skall komma ihåg att kommunen är ett stort företag om man får göra den liknelsen, med en bruttokostnad på 6,8 miljarder (netto 5 miljarder) bolagen oräknat så är det väldigt mycket pengar som finns i systemet.

Samtidigt så tycker jag att det är lite synd att så mycket fokus ligger på pengarna, om man ägnar en stund åt att läsa i budgetdokumentet så handlar det ju faktiskt om vad man gör med pengarna och hur de används.
Det är säkert så att man i flera nämnder kopplat till volymökningar och annat behöver ökade ramar, men jag tror också att vi sitter på strukturella fel i kommunen som kostar pengar.
En sån grej jag börjat fundera på är detta med internfaktuor och internhyror. Om det är så att vi försöker finansiera saker genom att kommunen skall betala till kommunen är jag inte helt säker på att det blir någon förbättring.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.