Strul i regionfrågan inte bra

Läser att det senaste budet om ev. bildande av region(er) här hos oss i norra Sverige verkar vara en tanke om att Västerbotten + ev. några komuner i Västernorrland skall bilda en region.

Nu tycker jag att det är dags att fundera på vad som egentlgen är syftet med regioner, vad är de bra till.
Det vi kan vinna med en regionbildning är ju att öka vår konkurrenskraft genom att vi skapar en långsiktigt hållbar helhet.
Vi demokratiserar mycket av arbetet med den regionsla utvecklingen genom att makt flyttas från anonyma statliga organ till politiskt valda organ där du som väljare beslutar vilka som kommer in.
Sjukvården utvecklas hela tiden och för att kunna erbjuda våra medborgare en välfungerande och avancerad vård så krävs det ett tillräklgt stort befolkningsunderlag.

Att som läget nu har blivit att det mest görs utspel enligt principen "Vem tar Vem" är ingen höjdare.
Det kan inte vara bevakande av gamla revir som skall tillåtas styra hur vi indelar det framtida norrland.

Dessutom kan det inte vara någon höjdare ur styrningssynpunkt att delar av landet är indelat i regioner (eller som det egentligen heter) regionkommuner. Och på andra ställen har vi kvar länen.

Vi måste fundera på vad som ger oss en bra plattorm för en fortsatt utveckling av norra sverige, vi kan inte låta nuvarande länsgränser utgöra mallen för hur en indelning skall ske.
Samtidigt som en fremtida region måste ha ett befolkningsunderlag som är såpass stort att vi får de muskeler som krävs för att klara alla de ansvarsuppgifter som ligger på en regionkommun!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.