Digital agenda för Sverige IT i människans tjänst

Idag presenterade IT minister Anna-Karin Hatt "IT i människans tjänst En digital agenda för Sverige

Det handlar alltså om den strategi regeringen tagit fram som omnäms i BP 2011 och som ny realiseras.
I pengar räknat närmare en miljard kronor men det viktigaste tycker jag är att det handlar om ett annat sätt att tänka både IT frågor men även hur man arbetar politiskt med att ta framunderlag för beslut. arbetet med agendan har föregåtts av breda samråd med allehanda aktörer inom berörda sektorer och agendan handlar om hur vi skall säkerställa att Sverige blir värdsbäst på i i Samhället inte IT som en egen sektor.
Något som Computer Sweden noterat
Digital agenda för Sverige fokuserar på fyra strategiska områden som utgår från användarens situation:
· lätt och säkert att använda – handlar bland annat om att kunna använda internet och andra digitala tjänster i vardagen som privatperson, företagare eller anställd.)
· tjänster som skapar nytta – kunna erbjuda användaren ett stort och varierande utbud av attraktiva och lättanvända digitala tjänster för olika delar av livet.
· det behövs infrastruktur – grundläggande infrastruktur med väl fungerande och tillförlitliga elektroniska kommunikationer
· it:s roll för samhällsutvecklingen – den ökade digitaliseringen påverkar alla samhällsprocesser och -strukturer i Sverige och globalt.

Utvecklingen på IT området går så rasande snabbt så det vi inte ens kunde fantisera om för tre år sedan nu anses vara självklarheter, hur skulle vi idag klara en vardag utan mobiltelefoner? Spotify som idag används av nästan var och en vad visste vi om det för tre år sedan. Jag är nu så gammal att jag minns när VK frågade gruppledarna för partierna i Umeå om de ville ha en blogg på vk.se inför valet 2006. 

Idag är bloggen som komumnikationsmedel etsablerad och ger helt andra möjligheter till kommunikation och interaktion än tidigare.

Det som är viktigt nu är att vi alla där vi befinner oss funderar på på vilket sätt som jag eller den organisation där jag befinner mig berörs av och kan vara medskapande till den digitala agendan. Ett nytt grepp i detta är möjligheten 

Läs mer: Regeringens Nyhetsbrev, Dn Bredband…, DN Sverige…, DN Pirat…, Centerpartiet, Anna-Karins tal
 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.