Kommunens samlade belåning och Bostadens fastighetsbestånd

 Umeå kommunkoncern (Kommunen + Bolagen) har en samlad låneskuld på ungefär nio miljarder kronor (9 000 000 000 Kr) om tre år förväntas den uppgå till ungefär tio och en halv. Och av denna skuld är ungefär fyra miljarder kopplat till AB Bostaden, Bostadens produktionsmål är ungefär 100-150 lägenheter per år. Man är en effektiv och duktig aktör som håller ett bra tempo i sin nyproduktion. Problemet är bara att denna nyproduktion av naturliga skäl måste lånefinansieras, och eftersom man idag reflexmässigt fårn den styrande majoriteten vägrar ens diskutera att försälja delar av detta fastighetsbestånd så riskerar vi att hanmna i ett enormt skultsättningsläge för kommunkoncernen.

Jag anser det på sikt vara omöjligt för Bostaden att bygga bostäder i denna takt om vi måste lånefinansiera allt som byggs. Den samlade skuldbördan blir för hög.

Jag vågar inte en tänka på vad som händer om övriga aktörers bostadsbyggande avtar, och vi vill att Bostaden skall bygga mer. Varifrån skall man ta dessa pengar?

Bostaden är egentligen det enda verktyg kommunen själv förfogar över när det kommer till nyproduktion av bostäder. Det viktigaste måste ju vara att vi skapar förutsättningar för Bostaden att bygga. Om sedan en förutsättning för detta byggande är att man tvingas sälja av i andra ändan kan ju inte ha så stor betydelse.
Det viktigaste för Umeborna och de som kan tänkas flytta hit måste ju vara att det byggs bostäder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.