Lena Ek i ekots lördagsintervju

Miljöminister Lena Ek var dagens gäst i Ekots lördagsintervju. Lena efterträdde Andreas Carlgren som miljöminister efter Centerpartiets stämma nu i höstas. Jag har haft förmånen att träffa Lena ett flertal gånger innan hon blev minister och hon har även som minister besökt Umeå tidigare. Volket jag skrivit om här på bloggen.
Jag tycker Lena har börjat bra som minster och jag personligen hyser goda förhoppningar om att hon skall kunna genomföra flera bra beslut framöver.
Lena är en av de allra mest energirika människorna jag träffat och hennes bakgrund som europaparlamentariker gör henne väl lämpad för ett uppdrag som alltmer handlar om internationella förhandlingar och överenskommelser.
Lyssna själv kan du bilda dej en egen uppfattning. 

Lyssna: Ekots lördagsintervju med Lena Ek

En kommentar

  1. Rejkelie

    Kommentar till Lena Eks. Lördasgintervju 28 sep 2013

    Oavsett vilken partitillhörighet man har så var detta knappast en intervju som framhåller skärpan på den som intevjuas – den var pinsamt dåligt. Den här intervjun var i klass med Ringholm men inte riktigt lika dålig som ekots intervju med moderaternas förra partiskreterare (Arkelsten) som förmodligen i all framtid kommer att användas som avskräckande exempel på en total intervjukrash på alla framtida press-träningar för politiker.

    Medn låt oss återgå till intevjun och sakligt granska svaren där Ek överhuvudtaget svarade och inte duckade till andra mininistrar (biståndsministern) eller myndigheter.

    Där Ek svarade upprepade hon i förhand uppenbart uppgjorda svar uppenbart skrivan av talskrivare. Som exempel kan ju nämnas vargfrågan. Där svarar Ek att ”- vi skall ha en adaptiv förvaltning med en gynnsam bevarandestatus”, ”.. men titta på det totala rovdjurstrycket” och sedan upprepa detta. Vad betyder det? Vad är svaret? Ett absolut nonsens svar som kan betyda precis vad som helst.

    Att sedan börja med att drämma till med klyschan ” — vi måste få till ett paradigmskifte …” (för att underförstått lyckas med miljöarbetet) ger ett direkt löjets skimmer över ministern. Att därefter Ek sedan också (efter 7 år vid makten) skylller vattenfalls nuvarande bisarra miljöpolitik på den förra regeringen är bara pinsamt.

    På frågan om hur AP fonderna skall klimatanpassas undviker Lena Ek att svara på frågan – genom att (som en sann politiker) snabbt komma in på att världsbanken har en diskussion kring klimat och avsluta det hela med att AP är friståennde och att politiker inte kan påverka. Igen nonsens. Ek är knappast så naiv att hon själv tror på det.

    Om vi sedan kommer till en ”fossiloberoende” fordonsflotta 2030″ en uppenbart politisk och praktisk omöjlighet för alla som är det minsta insatt i frågan. Så kan vi förvänta oss att Ek åtminstone här ger ett rakt svar. Nej. Här får vi se prov på att Ek behärskar ytterligare ett retoriskt grepp Ek börjar med att förklara målet med att ”.. det finns olika tolkningar”, (av vad fossiloberoende betyder) sedan förtydligar hon det med att beroencxet år 2030 skall vara ”.. ganska nära noll” … flum, flum flum !!

    Antingen saknar Lena Ek all kompetens inom området eller så är miljöfrågor så känsliga att Ek är fullständigt skräcklslagen för att verkligen ge ett enda konkret svar som inte senare kan modifieras åt valfritt håll beroende på vilket håll den politiska vinden blåser.

    En radda plattityder, självklarheter och nonsens svar utan ett enda klart ställningstagande. Partivänenrna måste vara stolta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.