Regeringens beslut kanske dumt men inte korkat om migrationsdomstolen

Som Lennart Holmlund skriver på sin blogg så har idag regeringen beslutat om att lokalisera den fjärde migrationsdomstolen till Luleå. Jag tycker det är synd att den inte hamnar här i Umeå men tycker att Lennarts argumentation inte håller. Att hävda att en landshövdning som med kraft argumenterar för en myndighetslokalisering i det egna länet myglar är minst sagt övermaga. Att dessutom sätta (c) stämpel på Per-Ola Eriksson i Norrbotten är också fel. I sådana fal finns det många (s) landshövdingar runt om i Sverige!! En landshövding arbetar på regeringens uppdrag och i Per-Ola E har inga uppdrag för Centerpartiet numera.
Det beslut som togs idag är en del av den migrationspolitiska överenskommelse som tecknats mellan regeringen och Miljöpartiet, det har föregåtts av en normal remissprocess där Domstolsverket som ansvarig för Sveriges domstolar skött remissförfarandet. Rapport, Remisssvar, Förslag 

Som man kan se när man tittar på remissvaren så är det rätt spretigt. Grunden är att alla vill ha domstolen lokaliserad nära där man befinner sig, oavsett om man är Härnösand, Luleå eller Skellefteå.
Det jag tycker Lennart H bör fundera på är varför Norrbotten är enigt om en lokalisering i Lule medan Västerbotten inte står enade bakom Umeå? Kan det vara så att Lennarts resonemang om att det enda stället man kan lokalisera en domstol på i Norrland är Umeå, klingar lite för likt det natioella resonemanget att allt alltid måste ligga i Stockholm när det kommer till det nationella perspektivet.

Detta är regeringens skäl till dagens beslut:
Skälen för regeringens beslut
Detta uppdrag ingår i den migrationspolitiska överenskommelsen med Miljöpartiet de gröna. Regeringen anser att en fjärde migrationsdomstol bör inrättas. Domstolsverkets kartläggning visar att migrationsdomstolen i Stockholm har ett behov av avlastning. Ungefär hälften av alla mål som kommer in till migrationsdomstolen i Stockholm härrör från länen norr om Stockholm och en stor andel av dessa mål kommer från de allra nordligaste länen, dvs. Västerbottens och Norrbottens län. Mot denna bakgrund anser regeringen att det är lämpligt att den nya migrations– domstolen placeras i norra Sverige. Vid en samlad bedömning och med särskilt beaktande av att Migrations-verket har en etablerad verksamhet för asyl- och tillståndsprövning i Boden samt att det finns ett stort antal mottagningsplatser i kommunerna runt Luleå, anser regeringen att den fjärde migrations-domstolen bör placeras vid Förvaltningsrätten i Luleå. Domstolen bör ha kapacitet att hantera ca 2 700 migrationsmål per år. Regeringen kommer i förordning att meddela bestämmelser om bl.a. domstolens domsområde.

Det som alltså fällde avgörandet är att Migrationsverket har en enhet norr om Gävle som hanterar migrationsärenden – den ligger i Boden, de allra flesta som väntar på beslut om uppehållstillstånd finns i Norrbotten.
Jag måste erkänna att detta i min värld är ett tungt vägande skäl, för i slutändan är väl migrationsdomstolen till för migranterna.

Min slutsats är att detta var ett 50/50 val, det går nog precis lika bra med domstolen i Luleå som i Umeå, jag tycker det är synd att den inte hamnade hos oss men kan inte säga att beslutet är jättefel.

Samtidigt tackar jag Lennart för den upphöjelse han ger Centerpartiet i sin blogg. Skall bli skönt när han nu kommer att andra från "den moderatledda regeringen" till "den centerledda regeringen" i sina blogginlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.