Hur säkrar vi en bra välfärd i framtiden?

Centerpartiets partistyrelse tillsatte två nya arbetsgrupper vid sitt sammanträde i fredags. En av dessa är en arbetsgrupp för välfärd. Ordföranden i den arbetsgruppen Hans Dahlgren skriver om detta på DN-debatt. Tyvärr så rår ju inte skribenten för rubriksättningen vilket fått till följd att vissa tolkat Dahlgrens debattartikel som att han föreslår att man skall ransonera välfärden. Det är givetvis inte fallet utan det han sätter lyset på är den välfärdsutmaning vi står inför och som alla partier är medvetna om, men vi går alla som katten kring het gröt kring denna fråga.

Det finns åskådliggjort i Denna rapport från SKL "Framtidens Utmaning". Denna rapport kommer (lite förenklat) fram till att om vi skall klara samma kvalitet i fråga om våra välfärdstjänster 2035 så måste kommunalskatten höjas med 13 kr. Idag är kommunalskatten i Umeå 22:60 Kr.

Dessa beräkningar baseras på nuvarande prognoser avseende befolkningsutveckling, demografi, medellivslängd etc.

Umeå i likhet med övriga Sverige står alltså inför en jätteutmaning, och börjar vi inte fundera på detta redan nu så är jag rädd att vi säkert kommer att få se ransoneringar avseende den välfärd medborgarna kommer att erbjudas.

Vi ser redan i Umeå hur antalet äldre med behov av särskilt boende ökar med ungefär 30 st per år, bara som ett exempel på att vi har frågor att hantera redan nu.

Att lösa den kommande välfärdsutmaningen bli´r inte enkelt men jag tycker att vi måste börja fundera i nya banor redan nu, att hitta nya sätt att arbeta som skapar möjligheter inför de utmaningar vi står inför.

Ett konkret exempel/förslag är de behov som Socialnämnden och Kommundelsnämnderna flaggat upp i budgetberedningen som nu pågår. Man bedömer att kommunen har behov av 80-100 små lägenheter/år dels för att möljiggöra för äldre att kunna bo självständigt längre men även för att möjliggöra för andra grupper som haft en problematik med exempelvis missbruk eller psykisk ohälsa att få ett eget boende.
Skall bli intressant att se om dessa tankar kommer med i s+v förslaget till budget som presenteras den 22 maj. 

Det är inte långt till 2035 vi måste börja fundera redan nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.