Tobaksfrihet eller Snusförbud

Kommunfullmäktiges beslut avseende tobaksförebyggande arbete är på väg upp till Kommunfullmäktige för revidering och uppföljning. Jag har ännu inte sett förslaget endast läst webbrapporteringen på VK.se samt Veronica Kerrs blogg.

Vi har pratat lite om frågan i Centerpartiet och kommer att titta ordentligt på ärendet innan beslut i KF.
Detta är en fråga som innehåller en del principiella ställningstaganden som inte är alldeles enkla att hantera, min grundsyn i frågan är denna:

  • Tobak i alla dess former är inte hälsosamt, jag tror inte man skulle få börja sälja varken cigarretter, snus eller tuggtobak om man presenterade en sådan produkt idag.
  • Umeå komun har ett ansvar att jobba med hälsostimulerande insatser hos våra medarbetare.
  • Vi har ett särskilt ansvar att se till att exempelvis skolelever, de som bor på några av våra boenden etc. inte utsätts för tobak exempelvis genom passiv rökning.
  • Inom skolan så är det ju så att vi skall uppmuntra till en hälsosam och sund livsstil. Då kommer ju frågan är det OK för en lärare att snusa under en lektion?
    en klart tricky fråga passar på den för stunden. Är dock rätt så säker att här kommer en stor del av debatten i KF att befinna sig.
  • Är det OK med olika krav på våra medarbetare beroende på var man jobbar? Alltså om man har ett arbete där man inte träffar folk OK att röka och snusa – är man bland barn inte OK -också en tricky fråga.
  • Med krav kommer motkrav. Är det rimligt att kommunen skall kunna ställa krav på medarbetarna om tobaksfri arbetstid om vi inte kan garantera tobaksfri arbetsmiljö?
  • Morot snarare än piska, för mej är det viktigare att jobba med pepp än slag. Det kanske är ett aktivt arbete med tobaksinformation och olika former av stödgrupper för att stimulera folk att sluta med sitt tobaksbruk snarare än att prata om förbud.
  • Sunt förnuft – vågar vi fundera på det?
    Jag kan ju tycka det vore spännande om vi vågade lita på våra medarbetare och tro att de kan hantera frågan utan förbud och pekpinnar! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.