Trähuset på kajen

Idag hade jag och Eric Bergner denna insändare införd i VK:s papperstidning. Vi tycker det är fel att byggnadsnämnden beslutat avbryta planarbetet för detta hus, därigenom är det väl mest troligt så att det blir kaffeved. Det tycker vi är fel vad tycker du?

 

Vad är överenskommelser värda?
 
Byggnadsnämnden fattade beslut i torsdags om att avbryta detaljplanearbetet för Brage 7 efter votering med siffrorna 7-4.
 
Bakgrunden är för de flesta väl känd och det handlar i korthet om trähuset från –tjugotalet som fanns efter Thulegatan inne på kvarteret Heimdal och som nu står uppallad på järnbalkar på kajen.
Byggnadsnämnden hade gett fastighetsägare rivningslov på huset och i praktiken är huset i lagens mening rivet eftersom det nu är flyttat från sin ursprungliga tomt .
I november 2011 slöt Väven i Umeå AB det gemensamägda bolaget en överenskommelse med Föreningen för byggnadskultur ”att under förutsättning att begärd detaljplan beviljas möjliggör att det från Thulegatan bortflyttade trähuset bevaras i ursprungligt skick och placeras permanent på föreslagen tomt i Umeå centrum”, motprestationen var att föreningen för byggnadskultur skulle återta sitt överklagande till Mark och Miljödomstolen.
Byggnadsnämnden beslutade i september 2011 att i detaljplan pröva en ny placering av trähuset och nu har alltså byggnadsnämnden beslutat att avbryta en planläggning av en placering av huset på Brage 7 vid Hotell Plaza, med motivet att platsen inte är lämplig.
 
Byggnadsnämnden har genom kommunens planmonopol en mycket stor makt över vad och var det skall byggas. Överenskommelsen mellan Kulturväven i Umeå AB och Föreningen Byggnadskultur väger i juridisk mening jämfört med det byggnadsnämnden beslutar mycket lätt.
 
Nu uppstår den intressanta och principiella frågan, överenskommelsen mellan Föreningen för Byggnadskultur och Kuturväven i Umeå AB är och kommer inte vara de enda avtal och överenskommelser som kommunen och enskilda träffar, samtidigt som det pågår en parallell planprocess som i fallet med trähuset efter Thulegatan
Vågar någon enskild träffa ett avtal/överenskommelse med kommunen om innehållet efter prövningen inte visar sig vara värt ett enda dugg.
 
Eller som det heter i den gamla progglåten från 70-talet ”Vem i hela världen kan man lita på”
 
Vi tycker att man för övrigt borde ha prövat trähusets placering genom ett fortsatt detaljplanearbete…
 
Mattias Larsson (c) gruppledare
Eric Bergner (c) led byggnadsnämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.