Centerpartiet tror på och kämpar för biodrivmedlen

Sverige och världen står inför ett paradigmskifte inom vår energianvändning,
vi tänker inte alltid på att ur ett systemperspektiv är energi alltid detsamma spelar ingen roll om energin används för uppvärming, elproduktion eller transporter, den måste vara framställd på ett hållbart sätt.

Ett mål som Centerpartiet länge drivit och som nu regeringen beslutat om är "en fossiloberoende fordonsflotta till 2030", detta kan låta som grekiska men innebär alltså att vi måste sluta använda olja för att driva våra fordon. Här har kritiken mot bristen på långsiktighet varit stundtals hård. Vi har unfer åren kunnat se att när staten via olika styrverkyg stöttat förnyelsebara drivmedel så förändras väldigt snabbt. Något som kritiserats från bla. Gröna Bilister är bristen på långsiktighet i regeringens miljöbilsambitioner, därför blev jag jätteglad när jag läste denna artikel signerad Energiminister Anna-Karin Hatt (c) som handlar just om synen på biodrivmedeln i framtiden. Där kan man läsa:
Skattebefrielsen för biobränslena blir kvar
De höginblandade bränslena, som biogas och E85, ska även framöver ska ha goda förutsättningar. Därför är min utgångspunkt att den nuvarande skattebefrielsen för dessa ska ligga fast till åtminstone 2020, skriver it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C). 

Jag minns ännu när jag för mer än tio år sedan besökte Green Zone på Ersboda så då var nyinvigt och lyssnade till Per Carstedt, han sade redan då att etanolen inte var hlea lösningen vad gäller framtidens bränslen men ett viktigt första steg och det gäller ännu. Etanolen har och kommer att ha en viktig roll att spela för att skapa en fordonspark som är mindre miljöbelastande än dagens.
Därför är dagens besked från energiministern väldigt välkommet,
ett steg om än litet mot en mer hållbar framtid!

2 kommentarer

  1. Dage Åberg

    Du får ursäkta min okunnighet. Men tror du på etanolbluffen. Nog verkar det som om egenintresset (böndernas) talar.

    Dage Å

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.