Hur skall man tolka en partikongress

I likhet med många andra så sitter jag nu och följer den pågående S-kongressen på distans, då jag har viss erfarenhet av dylika tillställningar fast i mitt fall handlar det om Centerpartiets stämmor och inte Socialdemokraternas kongress men formalian och formatet är ungefär detsamma. 

Vill man följa och förstå en kongress/stämma/årsmöte/riksmöte etc (namnen varierar från parti till parti) så skall man börja med att läsa på handlingarna och kolla in programmet, Socialdemokraterna har en

Sedan måste man förstå att en kongress (använder det namnet) har flera syften:

  1. Det är partiets högsta beslutande organ som formellt sitter på makten över vart partiet ska, de slutliga besluten tas där.
  2. Ett sätt att makrnadsföra partiet och partiledningens ställningstaganden, detta sker oftast genom i förväg planerade programpunkter och där det tal som hålls samtidigt understöds av förberedda pressmeddelanden, presskonferens mm.
  3. Ett sätt att få fokus på nya frågor, jag skulle tro att "alla" journalister är på plats på S-kongressen så vill man få fokus på nya frågor man vill arbeta med så kommer det nu.

Den debatt som försiggår i plenum är först hanterad genom någon form av beredande organ, utskott, kommitteer eller vad man väljer att kalla det. Det gör att den debatt som sker ifrån talarstolen ofta inte är riktigt representativ för vad kongressen egentligen tycker.

Slutligen skall man som åhörare vara lite lyhörd för i vilka ärenden partistyrelsen går in och agerar, för det mesta så är partistyrelsen relativt passiv när debatten pågår i plenum, de ev. ändringar som kongressen tar i programmet är i allmänhet av mindre art och är av den karaktären som Partistyrelsen kan köpa.

Men slutligen så är en kongress/stämma eller vad partiet väljer att kalla det ett tillfälle för människor från hela landet att träffas och diskutera det egna partiets politik och fundera på vad man skall göra framöver så ur det perspektivet är jag lite avundsjuk på Lennart H mfl. som just nu i dagarna är nere i Göteborg och kongressar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.