Centerbesök med jobb i fokus

I torsdags hade jag förmånen att få guida två Centerpartistiska riksdagsledamöter på besök i Umeå, den ena var vår egen Helena Lindahl, och den andra var Centerpartiste arbetsmarknadspolitiske talesperson Annika Qarlsson, jag och Helena hade bjudit upp Annika för att visa henne två goda exempel i Umeå på hur man kan arbeta för skapa fler arbeten. Annika och Helena lyssnar till Marie Eriksson ungdomsjobbsansvarig på kommunen

Det första vi tittade på var Umeå Kommuns egen satsning på ungdomsjobb. Kommunfullmäktige avsatte i bokslutet 2010, 80 mijoner kronor till en ungdomsjobbssatsning 2011-2014 det är en förlängning av de s.k. Balticpengarna som kommunen fick under 2009, och konceptet är detsamma. 200 ungdomar mellan 18-25 år får chansen att prova på ett arbete i kommunen. Effekterna har så här långt varit väldigt positiva och det skall bli väldigt intressant att se vilken den långsiktiga effekten blir. Helt klart är i alla fall att nettokostnaden (om det ens är någon) blir betydligt lägre än 80 miljoner.

Det andra besöket vi gjorde var på BIC Factory, denna inkubator med fokus på unga entreprenörer har ända sedan den startade 1998 kunnat uppvisa väldigt goda resultat, av de dryga åttiotalet företag som lämnat inkubatorn är 80% fortfarande igång och flera av dessa har vuxit och blivit riktigt framgångsrika. BIC konceptet borde gå att mångfaldiga och använda på fler ställen i landet.
Här passade vi även på att förklara för Annika det lilla problem som ligger i att få en långsiktig finansiering av BIC. Inkubatorn kostar 3 miljoner per år, Umeå kommune går in med hälften och den andra halvanfinansieras bla. via EUs strukturfonder. Här tycker jag att det borde gå att fixa en långsiktig statlig medfinansiering även till denna typ av inkubatorer, det är inte bara universitetsnära miljöer som skapar nya företag, goda ideer och entreprenörer kan finnas på andra ställen också.

Annika och Helena framför BIC Factorys "Walk of fame" 

Jag skulle vilja tacka Marie på Umeå kommun som berättade om ungdomsjobben, och Roland och Lena som berättade om BIC.
Och slutligen tacka Annika som tog sig tid att komma upp, hoppas besöket var givande! 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.