Cuf och Cannabis olyckligt beslut anser jag

Dessa dagar håller Centerpartiets Ungdomsförbund CUF, stämma i Helsingborg. Under de år som varit har man inom CUF flitigt diskuterat Cannabis och för respektive nackdelar med den nuvarande svenska narkotikapolitiken. Igår så hanterade förbundsstämman "Motion 21 om att reglera och beskatta Cannabis". En motion som bifölls av en oenig stämma (111 röstande 62 för motionen). Detta har givertis varit en stor medial snackis med nyheter både i DN, SVT, Här på VK, Aftonbladet mfl ställen. Om man läser motionen så bygger hela resonemanget på att en reglering av Cannabis skulle lösa många av de mänskliga och samhälleliga problem som knarket i allmänhet och Cannabisen i synnerhet medför. Jag och Centerpartiet delar inte detta resonemang, jag kan förstå den logiska väg som legaliseringsförespråkarna ser i detta resonemang men jag ser den inte. Detta är en uppfattning som även delas av Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i missbruksfrågor som kan ses i klippet nedan.
 

Även inom CUF är många emot i denna fråga, Västerbottens stämmoombud röstade emot och både Östergötland och Gävledala har öppet kritiserat beslutet.

Centerpartiet anser att narkotikan skall bekämpas och att samhället skall göra allt vad som är möjligt för att människor skall undvika att hamna i ett narkotikamissbruk. Samtidigt så anser vi att man skall undvika ett stigmatiserande av narkomanerna. De människor som fastnat i ett narkotikaberoende skall få hjälp att komma ut det. Det tror vi bäst sker om det är sjukvården som får ansvaret för missbruksvården, samt att vi gör allt vad vi kan för att ge missbrukarna hjälp exempelvis genom ett sprutbytesprogram som vi motionerat om till Umeå Kommunfullmäktige.

Så tyvärr CUF, jag förstår era intentioner, jag har läst motionen men min bedömning är att en legalisering (eller reglering som ni kallar det) är fel metod för att bekämpa knarket och dess skadeverkningar. 

 

 

 

 

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Ja,men med månggifte, fri invandring ,40 miljoner invånare och sen laglig cannabis så är man ju mycket imponerad av framtidens centerpartister.

    Det lustiga är, att Ni på 70-80 talet var mkt rädd för kärnkraft,men att Ni nu vill vi ska vara 40 miljoner invånare, laglig knark,månggifte mm, det skrömmer er inte alls.

    Att Ni sen drog undan mkt men inte allt av detta är ju bara för ni hade opinionen emot er.

  2. Gun Rehnman

    Men nog är det väl själva den att detta ska behöva komma just nu, och ta udden av en viktig politik? Jag blir faktiskt arg. Finns det inga som helst tankar på hur folk uppfattar detta? Vem ska rösta på C?
    Ja HarreGu….

  3. Jonas Bylund

    Hur är det sjukvården som har ansvaret för missbruksvården när bruket är kriminellet? Då är det ju polisen som har det yttersta ansvaret?

  4. Bengt

    Du nämner att ”[…] samhället skall göra allt vad som är möjligt för att människor skall undvika att hamna i ett narkotikamissbruk”.

    Men du förbiser frågan med bruk gentemot missbruk. Det finns fullt med folk som missbrukar alkohol, men anser du att det bör illegaliseras?

    Min poäng är att det finns folk som nyttjar alkohol till rekreationella syften, på samma sätt som det finns folk som nyttjar Cannabis till rekreationella syften (utan missbruk). Skillnaden är att Cannabisnyttjare får böter och fängelse. Var är rättvisan?

  5. Berith

    jag håller med dej till punkt och pricka. Det värsta är att vi riskerar att tappa väljare på grund av såna här uttalanden som CUF gör..

  6. Bengt Erixon

    När nu Centerns Ungdoms Förbund har röstat för en legalisering av cannabis så skrivs det naturligtvis om det i många större medier. Och naturligtvis fortsätter dom sin propaganda, tyvärr verkar det bli lite plumpt och genomskinligt i vissa tidningar, till exempel när Riksdagsman Rickard Nordin, talesperson i missbruksfrågor säger att: ”Vi driver ju en restriktiv narkotikapolitik i Sverige. Vi ser inget behov av att introducera nya droger på den marknad som finns, säger han.”

    Och så tror hela Sverige att om vi legaliserar/avkriminaliserar droger så kommer vi att översvämmas av dom. Men vad hela Sverige inte förstått än är att det behövs inte introduceras nånting! Det finns överallt! Men INGEN har kontroll på dom. Så länge inte VI, samhället tar kontroll på dessa farliga substanser så kommer kriminella element, ligor och karteller att sälja till våra barn!

    Vad CUF här har insett är ju att med en reglerad marknad, med beskattning på vara och att det avkrävs legitimation vid köp så kommer den svarta marknaden att MINSKA, barn och unga har MINDRE möjligheter att få tag på droger. Sen fortsätter vi som vi gjort med alkoholen för att få ner det ännu mindre med frivillig organisationer, utbildning,upplysning och kampanjer.

    CuF är på rätt spår!

  7. Neo

    Det är idag mycket svårare att få tag på Cannabis än det är att få tag på alkohol eller tobak, så ifall Cannabis legaliseras så kommer det finnas i butiker i varje liten landsortshåla, så användandet kommer då definitivt att explodera, särskilt bland ungdomar!
    Försäljning av ”laglig” Cannabis kommer då användas av kriminella för att ”tvätta” pengar från annan kriminell verksamhet, och drogberoendet kommer fortfarande orsaka lika desperat, begås lika många brott, jakt efter pengar för att kunna köpa Cannabis, som sannolikt inte kommer bli särskilt billigt då Staten sannolikt kommer kräva skyhög skatt på just Cannabis!

  8. Åsiktsmaskinen

    Problemet är bara att dagens ungdomspolitiker är morgondagens Centerledare.

    Tror inte alls vi är speciellt långt från en verklighet där Centers pratar om lättningar i restriktionerna vad gäller narkotikaklassade preparat.
    Dessutom skulle det passa den nyliberalism som Centern numera står för. För varför ska i ärlighetens namn staten hindra en människa från att göra det den vill på egen hand?

    Det är bara att vänta på att Lööf eller Federley är för, sen följer resten av er fort efter.

  9. Ungdom i Östersund

    Det är inte relevant om DU tycker att det inte är rätt sätt att minska droger i vårt samhälle. De finns redan, precis överallt. Det enda som händer just nu i vårt nolltolerans samhälle är att man gör ungdomar (som inte gjort någonting annat än att valt cannabis över alkohol en helg) kriminella, man gör så att de som vill komma åt cannabis måste gå igenom en undre värld full av farligare droger.

    Hälsoriskerna för Cannabis är främst för människor under 18, så varför inte sätta en tydlig åldersgräns? Varför inte som samhälle säga att människor under 18 (eller 20 för den delen) inte borde röka cannabis? Det finns redan där ute, och det kommer inte försvinna, hur olagligt det än är.

    Det är inte Cannabis som är farligt, det är den olagliga statusen som är väldigt farlig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.