Eskil och Centerpartiet vill satsa på mjölkbonderna

Leandsbygdsminister Eskil Erlandsson och Centerpartiet vill att mer av EU:s jordbruksstöd ska gå till att stödja gott djurskydd och miljövänlig produktion – sådan som vi har här i Sverige. 

Eskil medverkade i gårdagens Aktuellt sändning om de svenska mjölkböndernas situation.

Jag är allvarligt oroad över de svenska mjölkbönderna! Svenska konsumenter vill ha svensk mjölk och alla är måna om det fina miljöarbete och det goda djurskydd som svenska mjölkbönder står för, säger Eskil Erlandsson i inslaget.

Därför vill Eskil Erlandsson och Centerpartiet att en del av EU:s jordbruksstöd ska gå till att mer stödja gott djurskydd och miljövänlig produktion – sådan som vi har här i Sverige.

– Därför vill jag nu använda en betydande del av EU:s jordbruksstöd till att stötta just djurbönderna. Jag och Centerpartiet vill att vi ska betala ett särskilt stöd till mjölkbönderna som man kan få per mjölkko. Ett stöd som ska ersätta dem för de höga djurskyddskrav som vi har i Sverige.

Detta är något som Eskil Erlandsson och Centerpartiet kommer att prioritera i förhandlingar med övriga regeringspartier om det nationella utrymmet som finns inom EU:s jordbruksstöd.

Eskil menar också att bonden i första hand måste få betalt för detta i butik. Här har handeln ett ansvar att inte profilera mjölk som en lågprisprodukt. Det är inte vettigt att priset för mjölk ligger långt under priset på läsk.

Det går inte att stillatigande se på när svensk mjölkproduktion minskar. Därför har Centerpartiet och Eskil Erlandsson sedan tidigare gjort detta:

  • Sänkta egenavgifter för alla företagare
  • Sänkt avgifterna som bonden betalar vid slakt. (100 mkr om året)
  • Förändrat djurtillsynen så att den är enhetlig över landet och tagit bort kontrollavgiften för lantbrukets djur
  • Satsat på regelförenkling. 37 % inom de gröna näringarna
  • Höjt vallstöd, vilket gynnar mjölk- och köttbönderna
  • Tillsatt en utredning som ska se över hur bondens konkurrenskraft kan stärkas
  • Satsat på Matlandet för att höja statusen på svensk mat och medvetenheten kring de mervärden som finns i svensk mat.

Centerpartiet och Eskil vill att mer av EU:s jordbruksstöd ska gå till att stödja gott djurskydd och miljövänlig produktion – sådan som vi har här i Sverige. Därför vill vi nu använda en betydande del av EU:s jordbruksstöd till att stötta just djurbönderna. Centerpartiet vill att medlen ska gå till ett särskilt stöd till mjölkbönderna som man kan få per mjölkko. Ett stöd som ska ersätta dem för de höga djurskyddskrav som vi har i Sverige.

Bakgrund

I det förslag som nu ligger till ny jordbrukspolitik i EU finns en möjlighet att koppla 7 % av pengarna i pelare 1, som idag innehåller ungefär 6 miljarder SEK om året, till djurproduktion. Centerpartiet vill använda den här möjligheten för att stötta mjölkbönderna. Vi ser kopplade stöd som ett sätt att betala för den merkostnad som svenskt djurskydd innebär.

Pengarna kommer att tas ifrån gårdsstödet som därmed minskar med 7 % för alla bönder i Sverige.

Vi gör det här eftersom mjölkproduktionen försvinner i rasande takt, och med den jobb på landsbygden och stora miljövärden. Svensk mjölk är producerat med gott djurskydd (det är bara i Sverige som vi har lag på att kor ska gå ute på bete på sommaren) och högt miljövärde (en liter svensk mjölk ger bara runt hälften så stora utsläpp av växthusgaser som genomsnittet i världen). Vi vill inte att den här produktionen läggs ner här och istället flyttar till länder med sämre miljö- och djurskydd säger Eskil i en kommentar.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.