Hur ser Umeås majoritet egentligen ut?

Idag skriver Tamara Spiric en debattartikel där hon förklarar sin syn på det som skett i KSAU och budgetberedningen. Samtidigt skriver Lennart Holmlund på sin blogg, och ger sin syn på det som skett. Det ger mej anledning att komma med några reflektioner.

  • Lennart säger att han litar på kommunens tjänstemän och att de tar fram de underlag som politiken efterfrågar, samtidigt som Tamara säger att de tjänstemannaunderlag vi fått till budgetberedningen är högerpolitik och dessutom att betrarakta som förslag. Här skulle det ju vara kul att veta hur majoriteten tänker, för det är så att det är (s) och (v) som besätter alla ordförandeposter i kommunen, jag kan ju se vissa problem att stryra kommunenom man inte är överens om kommunens ekonomiska ramar för 2014.
  • Jag har under mina 12 år som kommunalt förtroendevald alltid uppfattat att våra tjänstemän kommer med korrekta underlag, om vi i budgetberedningen får veta att ekonomikontoret anser att vi behöver spara 291 miljoner i budgeten för 2014, så är det för mej någonting som är reellt och jag är övertygad om att det är korrekta siffror.
    Utifrån vad jag kan läsa mej till i dagens VK och på bloggen så anser inte (v) att behoven är 291 miljoner utan lägre, bra så – men då får ni väl prata ihp er.
  • Sent skall syndaren vakna, jag säger så när jag tänker på att man nu från exempelvis (v) är kritiska till att tjänstemännen dristar sig att lista ev. nedskärningar som kan vara aktuella om man skall hitta besparingar på 291 miljoner. 
    Umeå kommun har sedan i år en något annorlunda budgetprocess, det går alltså inga underlag från nämnderna in till budgetberedningen (KSAU) nu under våren utan det är helt och hållet ett tjänstemannaunderlag som skulle lämnas in till oss i budgetberedningen, jag tror inte på denna modell men när vi tog direktiven för årets budgetprocess så var det tydligt för alla att vi skulle få ett sammanvägt tjänstemannaunderlag nu i maj.
    Det kanske inte är rätt modell men att vi fick ett underlag som såg ut som det gjorde i år var rätt klart tycker jag.
  • Ser att även Anders Bloggat om dagens fråga.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.