Hållbar energikväll i Nordmaling

Ikväll har jag besökt Nordmalingscenterns temakväll om Hållbar energi och vindkraft i

Aspeå. Per Olofsson från Svevind berättade om hur de arbetar med etablering av vindkraftverk, och vi fick åka på en bussresa genom vindkraftsparken.

Jag är övertygad om att vi kommer att behöva betydligt fler vindkraftverk i Sverige i framtiden. Centerpartiet vill se ett samhälle fritt från Fossil energi och Kärnkraft inom en generation, skall vi lyckas med det så behöver vi fler vindkraftverk!
Energiminister Anna-Karin Hatt skriver på sin blogg att vi nu ser att regeringens politik nu ger mer än ett nytt vindkraftverk om dagen, en fantastisk utveckling!

 

 

Centerpartiets ståndpunkter om framtidens energiförsörjning:

Är det verkligen trovärdigt att Sverige inom en generation ska nå ett helt förnybart energisystem?
Med Sveriges rika förnybara förutsättningar är det möjligt. I början av 1970-talet stod det fossila för över 80 procent av Sveriges energiförbrukning. Idag står det fossila för mindre än 35 procent och mer än halva vår elproduktion är förnybar. Det visar att vi i Sverige kan klara tuffa utmaningar, om vi bestämmer oss för det. Utifrån de erfarenheterna säger Centerpartiet att Sverige inom en generation har möjlighet och skyldighet att bli ett samhälle helt fritt från fossil energi. Tittar vi på vad vi lyckats med de senaste 40 år är det en fullt realistisk vision.

Tror du att det kommer att byggas nya kärnkraftsreaktorer?
All eventuellt ny kärnkraft ska stå på egna ben. Med energiöverenskommelsen har politiken satt tydliga villkor utifrån vilka marknaden ska agera. I de villkoren ingår att det inte kommer bli några subventioner till ny kärnkraft i Sverige. Om det finns några som tror sig kunna få ekonomi i att bygga ny kärnkraft i Sverige vet vi inte idag. Däremot vet vi att i Finland har det nya kärnkraftsbygget blivit sju år försenat och 2,5 gånger dyrare än planerat.

Vad gäller för kärnkraften i energiöverenskommelsen?
Villkoren för kärnkraften är tydliga: det kommer inte bli några statliga subventioner till ny kärnkraft i Sverige, vi ska inte ha fler reaktorer än idag och det kommer inte byggas någon ny kärnkraft utanför de platser där kärnkraft redan finns idag.

Vad är resultatet av energiöverenskommelsen?
Resultatet av energiöverenskommelsen är tydlig – det är den förnybara energin som växer. Sedan 2006 har elen från biobränslen ökat med femtio procent och elen från vindkraften med sju gånger. Vi kommer snart ha nått målet om att hälften av all vår energi ska vara förnybar, och mer än hälften av all el i Sverige är idag förnybar. 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.