SV stämma i Västerås

Jag har igår och idag varit i Västerås på Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma, det har varit två intensiva dagar i folkbildnongens tecken.

Jag tror studieförbunden, har en riktigt viktig roll att fylla i framtiden och att det handlar om att vi som är aktiva i de olka studieförbunden ser till att bedriva en relevant verksamhet som bidrar till det goda samhällsbygget!

Vi i Centerpartiet tror att studieförbunden verligen behövs i framtiden, men att verksamheten måste förändras så den är i takt med tiden, något vi ger uttryck för i denna debattartikel: Studiecirklarna kan bli fler med modern teknik  

KG Hammar får SVs Sokratespris av förbundsordförande Berit Danielsson

Vi tog även detta uttalande, där SV uppmanar till en ny demokratiutredning, en viktig fråga!

Dags för en ny demokratiutredning
Studieförbundet Vuxenskolan, samlad till förbundsstämma i Västerås 15-16 juni,  riktar en uppmaning till de politiska partierna att omgående tillsätta en ny bred demokratiutredning.
Utredningen skall ges i uppdrag att involvera folkbildningen, civilsamhället, forskningen, m fl för att skapa en bred diskussion som involverar alla.
För 13 år sedan avlämnade Demokratiutredningen under ledning av Bengt Göransson sina förslag.
De utmaningarna som var relevanta när 2000-talet knackade på dörren har självklart
även bärighet idag, men den snabba omvärldsförändringen skapar nya utmaningar som kräver sin analys och sina lösningar.
Att ett samhälle som vill kallas tolerant utgår från ”allas lika rätt och värde”, är en självklarhet.
Likaså att det är grunden för att ett samhälle utvecklas. Lika självklart är det också att det är i aktiv handling och inte i retoriken som toleransen visar sig.
En ny bred Demokratiutredning skall ha till uppdrag att ta sig an de utmaningar demokratin står inför. Bland dessa identifierar vi den höga ungdomsarbetslösheten och den låga utbildningsnivån som vi ser framförallt hos unga män, i utanförskapet som inte bara är ett storstadsproblem samt den demografiska förändringen. Det är utmaningar som finns här och nu och ställer nya krav på lösningar.
Men utmaningen måste också riktas till oss själva. Det handlar om på vilket sätt
folkbildningen och Studieförbundet Vuxenskolan aktivt bidrar till ökad delaktighet och
förändrade förutsättningar för den enskilda individen. Redan idag bedriver vi i Studieförbundet Vuxenskolan verksamhet som ger individen egenmakt och möjlighet till en egen bildningsresa i såväl förorter som mindre städer och på landsbygden. Verksamhet som vi vet skapar större gemenskap, bättre nätverk samt ökad tillit till samhället. Men det är inte tillräckligt.
Civilsamhället har ett ansvar men också en möjlighet att bidra till en förändring. Det är upp till oss själva att anta den utmaningen. Studieförbundet Vuxenskolan är beredd att anta utmaningen och räknar med att det också gäller för folkbildningssverige.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.