Holmlunds besked skapar problem för Umeå

Idag kallade ju Lennart H till presskonferens för att meddela att han inte kommer att kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande i nästa val.

Ingen egentlig dramatik i detta, Lennart har åldern inne för att lämna sitt uppdrag, och jag tycker han kan göra det med gott samvete faktiskt, att oavbrutet sitta som kommunstyrelsens ordförande i nästan 20 år är en imponerande bedrift, och då skall man komma ihåg att merparten av denna tid så har han regerat i minoritet.

Men tyvärr så fördunklas mina tankar lite av att Lennarts besked nu faktiskt skapar problem för Umeå, och då tänker jag på vårt bekymmersamma ekonomiska läge och det faktum att vi inte kommer att ta budgeten för 2014, förrän i samband med Kommunfullmäktige i oktober.

Vem är nästa

Man brukar ju säga att ett kommunalråd i den stund han eller hon meddelar sina planer att sluta blir en ”lame duck”, alltså att möjligheten att agera och få igenom tuffa beslut begränsas.

Tamara Spiric (V) säger att ingenting förändras, men jag är inte lika säker på det. Jag hoppas verkligen att den styrande majoriteten (s + v) klarar av att få fram en budget för nästa år.

Annars skulle man ju kunna tänka sig att Lennarts efterträdare skulle kliva fram och ta ett ansvar i budgetarbetet, men om man får tro enkäten på VKs hemsida så är den tänkbara efterträdaren ”Någon Annan” och han eller hon har jag inte sett i fullmäktige.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.