Vad händer med Prästgården i Tavelsjö

Det är ju helt enkelt vansinnigt det som majoriteten i Kyrkonämnden nu tänker göra, att sälja prästgården i Tavelsjö!
Det är jättebra att Tavelsjöborna nu går ut och protesterar.

Prastgarden

Här finns det visioner och tankar om hur man skulle kunna låta Prästgården utgöra ett nav för utveckling av Tavelsjö. allt detta finns att läsa i TC-studien på Svenska Kyrkans hemsida.

Jag vet att det finns invändningar mot dessa tankar och det är ej heller finansierat ännu men väljer nu majoriteten att gå vidare med en försäljning av Prästgården så omöjliggör man ju på ett effektivt sätt alla möjligheter.

Det enda rätta att göra är givetvis att avbryta alla försäljningsplaner i avvaktan på beslut om hur det blir med TC-studien i framtiden.

Dessutom tycker jag man skall göra som Rolf Appelblad skriver i denna välskrivna insändare, att återlämna Prästgården till Tavelsjöborna. Man kan tycka att detta är en bagatellfråga men för mej är det inte det.

Återigen så ser vi hur Socialdemokraterna skär ner på landsbygden för att centralisera.

I länet var det vårdplatserna i Dorotea

I Vännäs var det byaskolorna

I Umeå Kyrkliga Samfällighet är det Prästgården i Tavelsjö som säljs för att bygga nytt vid stadskyrkan.

5 kommentarer

  1. Erik Lundgren

    Samfälligheten har att tillvarata det diakonala behovet i alla sex församlingarna. Att lägga en stor resurs för att driva ett utvecklingsprojekt i Tavelsjö motsatte sig majoriteten i Kyrkonämnden med socialdemokrater, moderater, POSK, FISK och Kr, en enda reservation kom från (C). TuRes lovvärda ambitioner att utveckla Tavelsjö ligger utanför kyrkans uppdrag, däremot att verka bland gamla i ett projekt, som någon har ekonomisk kraft att driva, det ställer kyrkan upp på, så som man gjort på Backen. (s) var verkligen inte ensam i denna fråga. Påståendet att Samfälligheten vill sälja prästgården för att bygga nytt vid stadskyrkan är helt gripet ur luften, en lögn som bara syftar till att förgifta debatten inför kyrkovalet. Den tänkta intäkten för en försäljning är högst några få % av vad nybygget vid statskyrkan skulle kosta, och för detta finns betydande fria resurser.
    TuRes ordförande har bett att få en överläggning om att överta prästgården, och jag försöker ordna en tidpunkt för ett sammanträffande. I väntan på detta har utannonseringen stoppats.
    Erik Lundgren, ordf. kyrkonämnden.

    • Monika Sandström

      Tanken har aldrig varit att kyrkan ska driva hela utvecklingsprojektet i Tavelsjö. Det borde alla veta som läst förstudien och alla som deltagit i offentliga informationsmöten. Den omröstning som syftas på handlade om försäljning av Prästgården där jag förlorade. Jag föreslog att man skulle vänta med försäljning tills vi hittat en entreprenör för projektet. Kyrkan har satsat pengar i en förstudie och därför borde man vara angelägen att låta arbetet fortgå med det som framkommit där. Kommunen håller på med ett planarbete för området som vara färdigt i slutet av 2014.
      Tavelsjö församling vill att kyrkan ska kunna vara med som en av aktörerna inom välfärden för gamla och sjuka på samma sätt som kyrkan driver förskolan på Ålidhem och har tänkt starta en förskola på Sandahöjd. Detta har inte Kyrkonämnden röstat om, än.
      Vi undrar varför det är så bråttom att sälja Prästgården och varför den annonserades ut som Stor herrgård? Varför är det så viktigt just nu?

  2. Roland Samuelsson

    Mattias Larsson tar chansen att slå mot socialdemokraterna i en för oss alla kyrkopolitiker viktig fråga. Jag blir överraskad eftersom jag känner Mattias som en saklig och eftertänksam politiker. Nu hettar det till inför kyrkovalet och den erfarne politikern agerar för snabbt och tar till yviga och felaktiga argument. Mattias kunde i rollen som revisor inom kyrkan ha slagit en signal och kontrollerat fakta först!

    Han uttalar sig nedlåtande om S vilja att satsa på landsbygden. Då vill han inte minnas att det är just samarbetet mellan C och S som förverkligat kyrkans lägergård med kapell i Tavelsjö. Inte heller tycks han komma ihåg att (S) var en av de grupper som röstade för ett höjd grundbidrag till församlingarna, vilket gör att Tavelsjö är en stor vinnaren på att ingå i Umeå kyrkliga samfällighet.

    Jag kan förstå att han inte vill minnas den uppgörelse som C och S gjorde om att efter satsningen på Tavelsjös lägergård göra motsvarande satsning på Kyrkans lägergård på Norrbyskär. Den överenskommelsen svek C! När den ”landsbygden” skulle utvecklas stod S ensam.

    Slutligen kan jag påminna Mattias om att vi socialdemokrater i stiftsstyrelsen var de som möjliggjorde Luleå stifts bidrag till TC-studien. Och nu ska förhandlingar om Prästgårdens framtid inledas till veckan med representanter för Tavelsjöprojektet.

    Förra veckan deltog jag i slyröjningen vid lägergården i Tavelsjö. Det förbättrade utsikten och gav mig möjlighet att samtala med nöjda Tavelsjöbor. Genom tillit och samarbete kan vi bättre lära känna varandra och bidra till en god stämning och ett gott samarbetsklimat!

    Välkommen Mattias till ett konstruktivt samtal om Svenska kyrkans satsningar på ”landsbygden” inom Umeå kommun i anslutning till en kopp kaffe under kommande fullmäktigemöte!

    Roland Samuelsson, Umeå
    Socialdemokrat och ledamot av Kyrkonämnden i Umeå och Luleå stifts stiftsstyrelse.

  3. Monika Sandström

    C och s har haft ett bra samarbete i flera frågor. Just nu handlar det om Prästgården. Tavelsjö församling har fått bidrag till en gedigen förstudie om TC-projektet och då är det ju märkligt att det blivit så bråttom att sälja Prästgården innan vi har hunnit skaffa en entreprenör som tar på sig att jobba vidare med projektet. KN röstade bort mitt förslag att vänta med försäljning och beslutade 4 juni att sälja enl. tidigare beslut med viss fördröjning till sista oktober. Ni vet väl också att kommunen startat en planprocess för området!
    TuRe vill köpa Prästgården. Varför inte börja att resonera med TuRe? Nej, då annonseras den ut som ”Stor herrgård” till högstbjudande! Det fanns all anledning att tro att ni inte ville vänta och resonera. Kyrkorådet bestämde sig för att agera och då stoppades annonsen.

  4. Ernst Carlsson

    Finns det någon uträkning vad det skulle kosta att bara bygga upp detta Tavelsjö Centrum? Och hur ser affärsplanen ut för fortsatt drift av restaurang, seniorboende, idrottshall osv..? Det finns väl en orsak att varken kommun, landsting, kyrka eller byaförening kan tänka sig att satsa och ansvara för detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.