Insändare om kyrkovalet och varför Centerpartiet är valet

Idag hade jag tillsammans med Lars-Erik Edlund, Centerpartiets förstanamn till Kyrkomötet i Luleå Denna Insändare införd i VK.
Där utvecklar vi varför man skall rösta på Centerpartiet i morgondagens kyrkoval. Här kan du läsa mer om vad Centerpartiet vill i detta val.

IMG_2848[1]

 

En röst på Centerpartiet i kyrkovalet är en röst för en modern kyrka med känsla för historien

En röst på Centerpartiet i söndagens kyrkoval är en röst för en kyrka som är i takt med tiden samtidigt som partiet vill förvalta det arv som Svenska Kyrkan står för.

Centerpartiet värnar om de små församlingarna, vi tror på församlingsgemenskapen och vill inte se bildande av storförsamlingar som suddar ut den lokala identiteten. Engagemanget i kyrkan bottnar i lokalsamhällets trygghet. Vi måste därför hitta vägar att samverka församlingar emellan för att frigöra resurser till det som vi anser är kyrkans huvuduppgifter: att sprida evangelium och att medverka i diakonalt arbete. Här är det viktigt att kyrkan är öppen för de ideella krafter vi har runt oss. Att öppna upp barnverksamhet och annat för ideella ledare är ett sätt att stärka kyrkan och föra ut den i samhället på ett bredare sätt, och i nya kanaler.

Nya kanaler blir allt viktigare i takt med att samhället förändras, det är i viss mån andra grupper av människor som kyrkan måste nå idag och det kan kräva andra arbetssätt. Att öppna för mer av ideella krafter är dessutom ett sätt att klara av att behålla en volymmässigt stor verksamhet när intäkterna krymper.

Svenska kyrkan är allas vår kyrka oavsett om vi är medlemmar eller inte. De tillgångar som kyrkan förvaltar har tillkommit under den tid då kyrka och stat vad ett, och fortfarande ansvarar kyrkan för viktiga samhällsfunktioner, t.ex. begravningsväsendet. Ett skäl till att Centerpartiet väljer att ställa upp som parti i kyrkovalet är att så mycket av vårt gemensamma kulturarv hanteras av kyrkan och staten gemensamt.

Lars-Erik Edlund (C)

Förstanamn till Kyrkomötet, Luleå Stift

Mattias Larsson (C)

Distriktsordförande Västerbotten

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Skumt

    ”En röst på Centerpartiet i kyrkovalet är en röst för en modern kyrka med känsla för historien”. ???????????????

    Varför har vi då inte sett röken av C under senaste kyrkoval?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.