TuRe landsbygdsutveckling de luxe!

Igår besökte jag Heleneborgs gård för att få en presentation av föreningen TuRe och deras arbete med att utveckla Tavelsjö och Rödåbygden. Ett arbete som egentligen inleddes när man för några år sedan grävde bredband och skapade det fantastiska bredbandsnätet. Efter detta så har man fortsatt med olika former av utvecklingsprojekt för att öka attraktiviteten i bygden. Det handlar om stort som smått. Ett arbete man bedriver för att utveckla och skapa bättre livsvillkor för alla de 84 byar som finns inom området. Man kan få en bra inblick i verksamheten på hemsidan.

IMG_3248

Dessutom har man nu dragit igång två riktigt häftiga projekt:

100 bäddar i bygden – För att skapa 100 sängplatser för utveckling av turism och besöksnäring i bygden.

Länk till Youtubefilm om 100 bäddar

100 tomter i bygden – Där tanken är att skapa en egen ”tomtkö” så att det skall finnas tomter att köpa för den som skulle vilja flytta dit!

Dessutom avslutades i våras den s.k. TC-studien som handlar om att möjliggöra en ”centrumbildning” i Tavelsjö. Ett spännande projekt som om det realiseras kan bli superbra.

Jag är helnöjd med besöket och önskar TuRe all lycka framöver! skall bli jättespännande att följa deras arbete och förhoppningsvis stötta dem om frågorna kommer upp för beslut i kommunen.

Sedan var det ju helt magiskt att få befinna sig i Torbjörns konferensladugård! Toppmodernt med en fantastisk charm! Hur läckert som helst med rörmjölkningen kvar under taket, och ”hotellrum” i den gamla korntorken!
Vilket ställe för en mindre konferens!!! Kolla in hemsidan.

IMG_3252

Mysigaste ladugården jag varit in i! Kul att man har kvar båsinredningen till vänster.

IMG_3255

Mjölkanläggningen är kvar under taket, finns tankar att nyttja den för andra vätskor framöver.

IMG_3256Korntorken ombyggd till hotell

IMG_3257Hög boendestandard

IMG_3249En stolt ägare på den till SPA konverterade gödselplattan

IMG_3258Utsidan avslöjar ingenting

3 kommentarer

  1. Bertil Johansson

    Landsbygden och utvecklingen av landsbygden!

    De flesta markägare tror att det inte är så restriktivt och svårt att få bygga på egen mark som det faktiskt är. Synd att klyftan mellan rika och vanliga privatpersoner som äger mark vid vatten blir väldigt orättvist. Rika kan köpa sig ett ställe med en stuga.

    Medan den som är vanlig arbetare och har en skogsfastighet vid vatten utan stuga. Knappast har en chans att få bygga ett nytt hus där.

    Länsstyrelsen har för stor makt och markägarna har inget att säga till om. Länsstyrelsen håller på att införa ett strandskydd på 300 meter i stora delar av Sverige. Får dem som de vill så kommer alla insjöar och kuster att få ett strandskydd på 300 meter.

    Alla markägare vet inte om detta än, att deras marker kommer att tappa sitt värde med att användningen av sin egen mark kommer att bli rejält begränsad som byggförbud, markvärdet kommer att sjunka och ingen vill köpa sådan mark.

    Man inte får avverka skog eller bygga på. Landsbygdsutvecklingen kommer att bli ändå sämre eftersom marker blir som ett naturreservat där skogen får ruttna bort till ingen nytta och att inget nytt för byggas där. Detta bör spridas till markägare som har mark vid vatten och inte vet om hur läget är. Det är så att vi markägare har skyldigheter för vår mark att betala skatt.Men

    Länsstyrelsen har rättigheterna att bestämma vad vi ska göra med vår mark. Länsstyrelsen kommer att konfiskera så mycket mark dem bara kan komma över.
    Dem har redan börjat med att införa 300 m skydd av Sveriges stränder.

    Markägare måste informera varann och gå ihop och tala med kommuner och politiker om att detta är en begränsning av utveckling av landsbygden och få dem att förstå detta.

  2. BJ

    Landsbygdsutvecklingen förhindras av Länsstyrelsen

    Den växande kritiken för den nya strandskyddslagen som kom 2009. Medförde att nuvarande miljöministern Lena Ek (C) i vintras gav Naturvårdsverket och Boverket i uppdrag att se över strandskyddet till juni 2013 inte heller blev någon ny förenkling av strandskyddet som det var tänkt.

    De rapporter som nu har kommit in visar på betydande problem. Bara 15 procent av de dispenser kommunerna gett från strandskyddet har enligt de båda verken varit välgrundade. Nästan hälften av kommunerna har inte någon egeninitierad tillsyn över strandskyddet överhuvudtaget.

    Tre fjärdedelar (75 %) av länsstyrelserna uppger att antalet olagliga dispenser från kommuner är lika högt som tidigare. Alltså översynen över den nya strandskyddslagen blev ingen förenkling i landsbygden som det var tänkt.

    Regeringen måste ta bort länsstyrelsens överprövningsrätt så att kommunerna själva för bestämma över landsbygdsutvecklingen i strandnära lägen (L.I.S).

  3. BJ

    Förslag på enklare strandskyddsregler

    Låt kommunerna få bestämma helt över strandskyddsdispenserna själva. I framtiden bör verkligen Länsstyrelsen inte vara någon tillsynsmyndighet alls över huvudtaget.

    Ta bort Länsstyrelsens överprövningsrätt helt och hållet. Regeringen borde minska ner Länsstyrelserna som är 21 stycken till ungefär 10 stycken, det räcker med hälften. Regeringen skulle kunna spara mer pengar om man minskar ner Länsstyrelserna.

    Ett annat förslag är att låta markägare få bygga på en begränsad del av sin mark ungefär 50 meter från stranden.

    Och där markägaren endast får bygga i en ruta på 500 kvm. Det ska vara noga markerad tomtruta så man inte överstiger detta. Då skulle fler kunna få chansen att bygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.