Dags att förbjuda kommunal äldreomsorg?

Ledare

 

Är den lite provocerande titeln på en riktigt intressant ledare som Petter Bergner hade i veckans nummer av Västerbottningen.

När jag läser den så slås jag återigen av hur enfaldig diskussionen om privata utförare av välfärdstjänster ofta tenderar att bli.
Det finns bra och dåliga verksamheter oavsett om man diskuterar privata eller kommunala utförare.
Ett klockrent exempel tycker jag är tandvården, där valet är fritt mellan privata eller landstingets egna tandläkare, allt detta inom ramen för den offenligfinansierade tandvården.

Här nedan kommer Petters ledartext.

I december 2012 publicerade VK ett skakande reportage om brister inom den kommunala äldreomsorgen i Umeå. Äldre tvingades dö i sin ensamhet utan att extra personal kallades in, samtidigt som anställda vittnade om hur personalen valde att tiga på grund av rädsla för repressalier. Kommunen hade definitivt inte skött sig. Likväl hördes inga krav om att kommunala äldreboenden borde förbjudas.

Och varför inte det, kan man undra. Förmodligen därför att ett sådant krav skulle ha varit alltför korkat för att över huvud taget formuleras. För alla insåg att driftsformen i sig inte var källan till problemen.

Men när motsvarande brister hade konstaterats hos det privata äldreboendet Marielund tidigare samma år, då var tongångarna annorlunda. Socialnämnden beslutade utan större dubier att låta boendet återföras i kommunal drift så fort gällande avtal löper ut.

Men om de styrande i Umeå kommun valde att bedöma kommunal och privat äldreomsorg efter olika måttstockar så har Umeås äldre – det vill säga de som själva berörs – valt att se mer nyktert på saken. Som VK kunde rapportera (24/10) så väljer allt fler att anlita privata hemtjänstföretag. Hela 27 % av hemtjänsten inom kommunen utförs i dag av privata utförare. Allt fler inser nu de fördelar som LOV har medfört för Umeås äldre. Kvalitet och brukarfokus har blivit ett konkurrensmedel.

Och som kommunens egen utvärdering av införandet av LOV har visat, har valfriheten inneburit fördelar även för brukarna av den kommunala hemtjänsten. I konkurrensen med välfärdsföretagare som vågar tänka nytt har kvalitén på kommunens egen hemtjänst höjts.

Mot en sådan bakgrund är det beklämmande att läsa hur Tony Johansson på VF:s ledarsida (27/10) går till storms mot en av de lokala entreprenörer som har bidragit starkt till att få denna positiva spiral till stånd, Mattias X Lundberg. Med demagogi av den högre skolan uppmålas en bild av en girig profitör som bara bryr sig om pengar. Att den hemtjänst som företaget bedriver håller hög kvalitet och av många föredras framför det kommunala alternativet, det bekymrar inte skribenten. I stället väljer Johansson att passa på att angripa Mattias X Lundbergs fru, VF:s tidigare politiska chefredaktör Lena Sandlin Lundberg. Detta eftersom hon ”svikit” genom att börja jobba för ett företag som tillhandahåller ovärderliga välfärdstjänster åt Umeås äldre.

Hederlig och genomtänkt opinionsjournalistik? Många tvivlar.

Petter Bergner

 

29 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Det alla, framförallt allianspolitiker, glömmer bort när man diskuterar privat/offentliga utförare är att alla privata utförare har rättighet att välja bort de brukare som inte är kostnadseffektiva, alltså de som kräver omfattande insatser. Den förmånen har inte offentliga utförare.
    Det betyder att de privata utförarna väljer de brukare som man kan tjäna pengar på, medans man överlåter åt de offentliga de brukare som kräver omfattande resurser.
    Det betyder att de privata utförarna tar vinsterna medans de offentliga tar kostnaderna.

    Varför är det ingen som pratar om den helt orimliga situationen?

  2. Micke

    Visst vet du om att privata äldreboenden har mindre personaltäthet och därigenom sämre omvårdnad? Och att syftet med detta är att tjäna mer pengar, våra skattemedel går alltså ut ur landet till riskkapitalbolag utomlands och inte till de äldre med väldigt stora omvårdnadsbehov.

    Hur kan man försvara något sådant?

    Förklara för mig och alla andra som läser din blogg hur det på något sätt kan vara bättre att skattemedel försvinner utomlands i vinst?

    Våra skattemedel ska gå oavkortat till verksamheten.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Är lägre personaltäthet samma sak som sämre omvårdnad? Kan vara så men behöver inte vara så.

      Vi har både privata och kommunala utförare av äldreomsorg i Umeå, brukarbetygen är lika eller högra för den vårt som utförs av privata utförare.
      Det viktigaste är väl inte vinsten, det viktigaste måste väl vara att brukaren är nöjd??
      Kan man leverera vinst samtidigt som de boende är gamla vad tyder det på??

  3. lf

    Men du Mattias,har du inte sett hur det går till när vissa privata skolor antar elever.Vi för in ett system som för oss tillbaka 40-talet. Har du pengar och inflytande då tar du det bästa. Ni kör med standardfrasen att det finns bra och dåliga skolor inom både privata och kommunala skolor.
    Nu har vi ju den enorma chansen att välja och då är min fråga till dig ”vem skall välja de sämre skolorna”?
    Tacksam för svar.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Jag såg UG och om det som skedde där är sant så är det fel.
      Det skall givetvis inte vara tillåtet att selektera elever. Men är det huvudproblemet, det är klart att ingen skall väljas bort. Men på skolsidan tror jag inte det finns någon föreälder eller elev som vill ha tillbaka en modell där kommunen bestämde och det bara var att gå i den skolan. Dessutom glöms det gärna bort bakgrunden till friskolornas uppkomst, Googla på Drevdagen.
      Friskolor som gör fel skall givetvis korrigieras, men ingen skall inbilla mej att alla fel görs hos friskororna.

  4. Urban Bengtson

    Däremot vore det dags att förbjuda kommunala badbolag som inte kan redovisa utredningar om trafik för att bedöma tillgänglighet och därmed besöksunderlag (självklart för butiker, restauranger, m fl som måste följa kommersiella lagar), varken till skolor, föreningar eller allmänheten, det sistnämnda till väljarnas representanter, fullmäktigeledamöterna.

    Ett skola, ett omsorgsföretag eller annat privat företag som ger sig in i det offentliga, skulle aldrig få bidrag och starta utan att alla villkor för bygge och drift samt attraktion (elever för skola) var redovisade och godkända, för skolor hos Skolverket och i kommunen av skolnämnden.

    Men tydligen får ett tillfälligt uppdykt kommunalt badbolag i Umeå bete sig hur det haver med ritningar, ytökningar, ändringar av driftsoperatör och sedan skicka över allt till en tidigare åsidosatt Fritidsnämnd att ta hand om problemen och försöka reda ut för ”kunderna” här bl a simklubbar.

    Liksom oseriösa skol- och vårdföretag granskas liksom riskkapitalbolag som tar med sin vinster utomlands, ska ett kommunalt badbolag också synas och inte få verka under principen ”bygg först och skicka räkningen”, till kommunen, här fritidssidan.

    Därför borde det gå att få förbjuda kommunala badbolag som spelar roulette med skattemedel.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Om du anser att det bolag som Umeå kommun bildat för uppförande av ett badhus, på något sätt begått olagliga handlingar är du välkommen in med polisanmälan eller annan åtgärd.
      ML

      • Urban Bengtson

        Så länge inte ni badbolagsstyrelseledamöter kan redovisa era beslut om investering och drift samt om hur alla ändringar, ytor och driftsentreprenör, tagits i det kommunala badbolaget och i protokoll, kvarstår tanken att det antingen inte finns skriftliga beslut eller att något dölja av någon anledning. Polisanmälan förstår jag inte, men undrar vilken annan åtgärd som menas. Min metod är yttrandefrihet, öppenhet och demokrati, och jag hoppas det räcker för att till slut få besked, och innan ett badbygge grävs igång.

        • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

          Alla protokoll är offentliga Urban!
          visa mig ett enda beslut som tagits i Badbolaget som strider mot det som KF beslutat.
          Vad gäller valet av driftsentreprenör så vet du precis som jag att det var något som Fritidsnämnden beslutade om.
          ML

          • Urban Bengtson

            § 5 om ”beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt”

            Detta står i bolagsordningen för badbolaget och då ska Kommunfullmäktige beredas ta ställning. Ökning från 8 300 kvm till 11 300 kvm, gym flerdubblat och äventyrsdelen krympt, samt byte av driftsentrepenör, ryms väl inom detta. Men var och när har KF fått diskutera och besluta om dessa ändringar ”av större vikt” och ”principiell beskaffenhet”?

            I avtalet med Lerstenen, m fl som kommunen avbröt, enligt uttalande pga för hög driftskostnad, 22 mkr/år +- 2,5. Men nu finns redovisat i medier 32 mkr i nettokostnad eller sägs 28 mkr i hyra, i båda fallen så avsevärt mycket mer att även detta borde underställas KF. Men var har detta beslutats om och när, och vilka siffror gäller egentligen? Också det borde KF få veta innan igångsättningstillstånd meddelas.

            Nu på kommunens hemsida, uppdaterad 29/5 2013 står följande
            Anläggningen beräknas kosta 400 mkr att projektera och bygga.
            Driftskostnaden blir 22,5 – 25 mkr/år, och ökning 11-14 mkr från Umeå simhall.
            Det står också äventyrsbad på 1482 kvm.

            Men på badbolagets hemsida står det om rumsyta på 965 kvm för upplevelse och småbarn
            Totalytan på badbolagets hemsida är 11 337 kvm medan på kommunens 12 135 kvm.

            Så inte ens här verkar kommunen och badbolaget överens trots att det är samma politiker
            på båda sidor. Det ger inte trovärdighet i planeringen som också KF bör få syna innan något
            bygge ska få starta, då detta påverkar kostnader och utförande samt attraktion som avgör besökandetal.

            Under kostnad står 400 mkr inkl reserv 50 mkr, men detta har inte KF tagit beslut om, senast var 2006 om 275 mkr. Men inget om driftskostnad på badbolagets hemsida. Inte ens i KF nyss har nämnts och beslutats om investeringskostnad. Kan då ett bygge få gå igång?

            Jag tycker det är du som styrelseledamot ska visa i vilket protokoll ovan beslut är tagna och hur styrelsen resonerat kring § 5 om principiell beskaffenhet och av större vikt, för att ge KF avgörande inflytande?

            Dessutom ”Alla protokoll är offentliga”. Men var? Inte på badbolagets hemsida och jag hittar inte på kommunens heller. Ändå utlovades vid beslut om övertagande av badbolag skulle information ges löpande. Men det viktigaste, besluten protokollförda döljs tydligen ändå. Varför?

            Så därför ett förslag, lägg ut alla protokoll, direkt eller länkar på din blogg och du ger Nannabadplaneringen samma öppenhet som Lerstenen hade till intressenter och gick att få tag, plus tydligt vid detaljplaneutställning. Än mer i Badutredningen du själv medverkade till en del i.

            Så varför hemligast nu med kommunalt badbolag? Också det av ”principiell beskaffenhet” och av ”större vikt” som kommunfullmäktigeledamöterna borde få diskutera och ta ställning. Detta känns alltmer som ett hastverk där ni badbolagsstyrelseledamöter är ansvariga för, och ansvariga att rätta till. Rimmar verkligen illa med 2014-ansökan om ”Open Source” och medsläpande!

  5. Erik

    Kanonbra artikel. Väntar nu med spänning på vad vänsterpolitikerna ska säga om att kvinnorna i byggbranschen diskrimineras på olika sätt. Och kvinnorna flyr denna bransch. Detta problem har varit känt länge med fackpamparna i Byggnads har inte, vad jag vet, tagit i frågan. Jag vänta bara på att Holmlund ska säga att det är alliansens fel.

  6. lf

    Du svarade inte på min fråga ”Vem skall välja de sämre skolorna”?
    Ni har ju kommit med denna enorma frihet.Svara på frågan.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Det är ingen som behöver välja sämre skolor, i min värld så väljer man en bättre skola.
      vi har fler utbildningsplatser än elever. så det är en win-win situation.

      ML

      • lf

        Jaså, det är ingen som skall behöva välja en sämre skola.I din värld, då väljer alla elever den bästa skolan. Ja, men då behöver ju vi inte välja.Alla skolor är bra.
        För mig är din förklaring obegriplig.Om du vore en rakryggad politiker så hade du kunnat säga att självklart väljer de elever som har förmögna föräldrar och kontakter de bästa skolorna.
        Det ska ju inte du behöva hymla om.Vi har ju sett bevisen.Valfriheten är till de som har det bäst i samhället.
        Jag trodde att centerpartiet värnade om landsbygden.Ni har en näringsminister som gång på gång säger att hela landet ska leva.
        Verkligheten är en helt annan.Det är bara att ta nedläggningen av lanthandeln i glesbygd.
        Ni är helt enkelt inte trovärdiga.

        • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

          Trams Leffe!
          Skolval har ingenting med ekonomi att göra. Vi har alla samma möjlighet att välja skola och en skola som är bra för någon kan vara dålig för en annan. Vissa prioriterar små klasser andra tycker tillgång till speciallärare eller flera tillvalsämnen är viktigt.

          Hur menar du när du säger att valfriheten endast är till för de bäst bemedlade.
          Det är ju precis tvärt om! Tar vi bort valfriheten så blir det ju den starkes värld. Den som har pengar kommer alltid att kunna köpa det den vill. Det fanns privatskolor tidigare där man betalade för att gå.
          visa mej en enda skola i västerbotten där du som förälder måste betala för att ditt barn skall få plats.

          Och jämförelsen med lanthandlarna är ju löjlig – finns inga politiker som kan styra var folk handlar!

          • lf

            Trams Mattias!
            Hur kan du mena att en skola är bra för en elev och dålig för en annan.Det är trams Mattias.
            Du blandar ihop ekonomi och kontakter.Det är kanske inte är så vanligt i Västerbotten.

            Jaså, så det innebär att centern inte vill satsa på glesbygden.Noterbart.
            I övrigt vill jag att ni läser Mattias bloggkommentarer.De är tänkvärda.

          • lf

            Ja, det är ju synd att du inte tar fajten att kommentera.
            Jag tycker ditt uttryck” trams” visar att du inte förstått.
            Ingen skall behöva välja en sämre skola säger du i din kommentar,hör du själv hur illa den kommentaren låter.

          • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

            Försöker svara så gott jag hinner, men även om jag inte hinner svara så publicerar jag kommentarer.

          • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

            Tvärtom, genom det fria skolvalet så kan barn och föräldrar välja den skola som man tror är bäst för det egna barnet.

          • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

            Du är alltid välkommen att lämna svar, men jag tycker du mest kommer med frågor.

          • lf

            Nu gör du kanske som kommunalrådet ,jag svarar inte på kommentarer.
            Då tillhör kanske du samma klubb.

          • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

            Min Blogg är min blogg hur Lennart gör med sin är hans ensak.
            Jag försöker svara på det mesta, och publicerar nästan alla kommentarer.

  7. lf

    Så kom äntligen kommentaren,men jag frågar finns det sämre skolor och om de finnas vem skall gå i dessa skolor.
    Och du svarar att det finns ingen som skall behöva välja dåliga skolor.
    Du kan väl utveckla det resonemanget.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Du missar hela grejen med valfrihet Leffe!
      Ingen behöver gå i sämre skolor, eftersom alla kan välja den skola man helst vill gå i.
      Vi har överkapacitet vad gäller platser för elever i det samlade skolsystemet.

      Men sedan förstår jag inte hur du tänker, oavsett hur vi väljer att organisera skolan så kommer det ju alltid finnas skillnader mellan olika skolor. Eller är din lösning att bara ha en skola?

      När jag gick i skolan i Vännäs som liten så var det givetvis skillnad mellan min skola Hällfors, och grannskolan Tväråbäck.
      Men det behöver ju inte innebära att den ena skolan var sämre än den andra.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Nej, jag har aldrig några synpunkter på enskilda rekryteringar. Umeå Kommun har 11 000 anställda.
      Den enda tjänst jag är med och rektyrerar är stadsdirektören.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.