Visst skall vi bevara modellerna

Som man kunnat läsa i VK så finns det risk att de modeller av det gamla Umeå som Folke Hybinette byggt kan komma att förstöras då de nu riskerar att kastas ut från det skyddsrum på Dragonskolan där de nu står.

Umea

 

En av modellerna foto Per A Adsten

Denna fråga är inte på något sätt ny, Folkpartiet ha lämnat in denna motion redan 2012 om modellerna, men ingenting har hänt.

Eftersom det nu blev lite akut läge så har jag lämnat in en interpellation om modellernas framtid som skall hanteras på nästa kommunfullmäktige.

Visst vore det skrutt om vi inte klarar av att bevara dessa?

Här nedan kan du läsa interpellationen.

 

Interpellation till: Kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund

Vad skall hända med Folke Hybinettes modeller?

Det verkar som en sällsam gammal långbänk i kommunen börjar gå mot sitt slut, jag talar då om vad som skall hända med de modeller av det gamla Umeå som

Folke Hybinette byggt och som förvaras i ett skyddsrum på Dragonskolan.

Enligt tidningsartiklar i VK så är det risk att dessa nu kastas ut och kommer att eldas upp.

Visst måste vi i en expanderande stad som Umeå kunna skapa förutsättningar att bevara vår histora?

Även om inte modellerna kanske kan erbjudas en publik utställningsplats, så visst borde väl Umeå kommun kunna bidra till de bevaras för eftervärlden?

 

Det som är uppeldat är ju för alltid försvunnet!

 

Jag frågar därför:

 

1) Kan du tänka dig att agera för att Umeå kommun agerar för att Folke Hybinettes modeller bevaras för eftervärlden?

 

 

Umeå 12 februari 2013

 

 

Mattias Larsson

 

Centerpartiet

 

 

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Det är bra, kämpa för detta bevarande och för visande. Men märkligt att ni politiker inte agerar och driver på utan först när media uppmärksammar faran. Det verkar vara mönster i stadsbyggandet i Umeå. Saker sker slumpartat både i risk för rivande av Umeås stadsmodell och i byggande av en ny bad- och simanläggning.

    Efter en utförlig badutredningen 2004-2006, du var själv med på hörn och på resor i Europa, bestämmer utredningen att bara två av tre lägen är möjliga, Kajen och Nolia. Nanna fick underkänt. Och samma beslutar näringlivsutskottet våren 2006. Så prövas dessa två efter valet 2006, och så hastigt och olustigt, slumpartat, ett halvår senare väljs läget utredningen och politiken sa nej till. Liksom olika opinionsundersökningar hade satt Nanna sist.

    Och i sju år är ni sex partier, S-V-M-FP-C-KD orubbliga oavsett argument och miljöproblem samt i grunden ickeönskat av simsporten heller, ja så orubbliga att ni inte vill genomföra miljöutredningar och låta pröva i ny detaljplan så att allmänheten, föreningar, organisationer, m fl intresserade att bry sig om den svåraste och dyraste allmänhetensbyggnaden en kommun kan bygga, dyraste också, inte minst i drift.

    Och stå i 40-50 år och blöda pengar och svårigheter i läge som inte valts förut i Umeå för badhus/simhallar sedan 1970-talet och aldrig i dagens simhallsutredningar i Sverige, där alla har utemiljö intill för insikt/utsikt och utveckling. Som Nannalläge ej får någonsin.

    Vad är det som ska måsta ske i medierna för att rubba ståndaktigheten? En frivillig miljöutredningen som ser att luftmiljönormen överskrids och sätter stopp? Ja, det gör en sådan för då kommer den fram till att det blir fler bilar till än de 200 som nu används som riktmärke i nya antal P-platser. Men då missas att 2-3-400 till bilrörelser kommer genom alla som skjutsar till och från. Detta visste inte eller undvek politiken inför bygglovsprövningen.

    Du som tidigare vice ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden och som centerpartist har både kunskap och politisk ideologi att inte trixa bort bilbedömningar så här. Och genom detta enkla räkneexempel ur verkligheten samt lika enkelt att föreställa sig riskerna för cyklande och gående barn och ungdomar till och från entrén för ett Nannabad, mittemot P-hus Nannas in/ut-fart, går det inte att godkänna en barn/ungdoms- och idrottsanläggning i Umeå trafikfarligaste läge.

    Dvs lätt att nu stoppa Nannabadbygget, ta omtag med nya simtag i säkra och trygga lägen med bättre luft samt låta badgropen bli P-garage och tomten säljas med byggrätt för bostäder, så fås dessutom kanske uppåt 100 mkr på ett bräde, där en del kan lindra/stoppa en mängd neddragningar.

    Kan man riva upp genomförda hundlatrinnedläggning och riva igång politiken att rädda Umeåmodeller, så kan man riva upp en grävd grop som riskerar andra att falla däri, barn/ungdomar, och bry sig om människors väl och ve, och kommunekonomin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.