Från dagens manifestation mot kärnkraft!

DSC00212

 

Idag genomfördes en manifestation mot kärnkraft i Bottenviken, det var Nätverket mot kärnkraft som anordnade det. Jag var en av de inbjudna talarna och är glad för att jag fick möjligheten att vara med. Här nedan kommer vårt pressmeddelande från Centerpartiet och nedanför det några fler bilder.

Umeå 2014-08-16

Centerpartiet protesterar mot kärnkraft i Bottenviken


Idag så genomförde nätverket mot kärnkraft i Bottenviken en manifestation på Rådhustorget i Umeå. Centerpartiet var som enda borgerliga parti deltagare på denna manifestation och representerades av Distriktsordförande Mattias Larsson

–          ”För oss i Centerpartiet är det självklart att delta i denna manifestation. Det vore en ren katastrof om det byggs ny kärnkraft i vår närhet samtidigt som vi ser hur kärnkraftes succesivt minskar i betydelse i de svenska energisystemen!”

Säger Mattias Larsson i en kommentar

–          ”Alliansens energiöverenskommelse från 2007, har inneburit en riktig turbokick för den förnyelsebara elproduktionen i Sverige samtidigt som den i praktiken omöjliggör byggande av ny kärnkraft. Centerpartiet kommer i alla lägen bevaka att denna överenskommelse följs!”

Avslutar Mattias Larsson

 

Anförande Nej till kärnkraft i Bottenviken 16 aug -14

 

Det känns härligt idag att stå här och protestera mot ny kärnkraft.

Jag står här idag som representant för Centerpartiet tack vare kärnkraften!
Mitt politiska intresse väcktes när vårt kök omvandlades till lokalt kampanjhögkvarter för Linje tre i folkomröstningen 1980. Jag var då sju år gammal och jag minns hur spännande jag tyckte det var att lyssna till de vuxna när de satt och pratade om solenergi, vindkraft och radioaktivt avfall.
Att jag sedan tyckte pappa skulle förta på linje två för att deras logotype var snyggare är en annan sak.

Kärnkraften är en fråga som skär tvärs igenom partier och de politiska blocken en fråga som vi hela tiden måste tjata om för att den inte skall sopas under mattan.

Dessutom skall vi vara medvetna om att det finns många mäktiga krafter som gärna vill upphäva det svenska nejet till ny kärnkraft och den långsamma avveckling som sakta men säkert håller på att ske.

Detta blev vi varse under den senaste veckan då media skrev om den ansökan som inkommit från Chalmers, KTH och Uppsala universitet om att bygga en forskningsreaktor.

Samtidigt skall vi veta att verkligheten i nuläget är ett annat, även om drömmarna finns hos vissa om att bygga nya reaktorer så planer ägarna av Oskarshamnsverket att under 2014 skicka in en ansökan till mark och miljödomstolen om att förbereda processen för avveckling av Oskarshamn 1

Så tiden är på vår sida!

I åratal har vi fått höra om nästa generations kärnkraftsreaktorer, de som skall gå att köra på utbränt kärnbränsle, de som inte kan orsaka en olycka och de som kommer att lösa världens energiproblem för evigt!

Det enda jag kan säga om nästa generation, är att jag är övertygad om att nästa generation Umebor kommer att höra om dessa kommande fantastiska reaktorer!

Dessutom så har vi energi så det räcker, väljer vi att använda el till att driva motorer, maskiner och energisnål belysning och istället använder andra energislag exempelvis biobränsle till uppvärmning så kommer vi att klara våra framtida energibehov.

Kärnkraften har som jag tre gigantiska problem som kärnkraftslobbyn inte kan svara på!

  1. Olycksrisken, vi känner alla till tre fruktansvärda olyckor, Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima.
    Olyckor som fått enorma konsekvenser för miljontals människor, och det värsta är hur snabbt vi vänjer oss, vem reflekterar idag över Bequerel talen i svampen vi plockar eller renköttet vi köper?
    Det enda vi kan vara säkra på är att allt som människan konstruerar som är mer tekniskt avancerat än ett järnspett förr eller senare kommer att gå sönder!
    Dessutom går även järnspett sönder.
  2. Gruvorna, uranbrytning är något av det smutsigaste som finns, dessutom är det så att skulle vi öppna gruvor i Sverige så omfattas dessa av Euroatomavtalet, alltså gruvorna är så viktiga för EU att vi i Sverige tappar rådigheten över dem.

Jag vill inte att EU skall styra över svensk gruvbrytning, det ska vi göra själva!

  1. Avfallet, i början av sjuttiotalet reste Lars Weinehall och Sven-Olov Edvinsson, Centerpartister härifrån Umeå till dåvarande Sovjet som representanter för Centerpartiets Ungdomsförbund för att åka över och besöka Komsomol alltså det Sovjetiska kommunistpartiets ungdomsförbund. Man träffades och pratade om ditten och datten, allt från rymdfärder till kärnkraft. De sovjetiska ungdomarna var synnerligen stolta över Sovjets framstående kärnkraftsprogram, ända till Lars ställde frågan:

”Men avfallet hur gör ni med det?”

Och det förbluffande svaret blev:

”Avfallet? Det gör vi guld av!”

Och det är lite där vi är, förutom ett antal förledda Sovjetmedborgare i början på 70-talet så är det ingen som har svaret på avfallsfrågan, kärnkraften producerar mängder med avfall som kommer att vara giftigt i 100 000 tals år.

Det räcker bra med det avfall vi har, och inte har någon bra lösning på hur vi skall förvara, vi behöver inte mer avfall.

Så: Nej till nya kärnkraftverk, inte bara i Bottenviken utan överallt!

DSC00216

DSC00214

DSC00203

DSC00202

 

2 kommentarer

  1. Per Lundgren

    Bra tal Mattias!

    Särskilt bra att du tog upp urnabrytningen. Tur att det finns ett borgerligt miljöparti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.