Stoppa antibiotikaresistensen

antibiotikaIdag presenterade Annie Lööf Centerpartiets tiopunktsprogram för minskad antibiotikaanvändning. Frågan om antibiotika och antibiotikaresistens var jätteaktuell i EP-valet och jag hoppas den blir lika
aktuell nu i höstens val. Det hela är ganska enkelt, vi håller på att göra vårt viktigaste verktyg mot farliga sjukdomar verkningslöst. Jag har själv upplevt under min tid som djurskötare hur det behövdes allt större doser penicillin för att bota kor som fått juverinflammation. Och i vissa fall hjälpte inte medicineringen alls. Vi måste se till att minska antibiotikaanvändningen i framtiden, detta är givetvis en nationell och internationell fråga, men som med så mycket annat så börjar allt hos dej.

Det är ju lätt att kontakta hälsocentralen och be om ett recept varje gång som man känner sig lite hängig

Nationellt vill Centerpartiet detta:

Tillsätt en global kriskommission för att minska användningen av antibiotika och få bukt med antibiotikaresistens. I dag presenterar vi en strategi för en hållbar användning av antibiotika. -Vi vill att Sverige tar på sig ledartröjan i det här arbetet, säger Annie Lööf.

 

Centerpartiets strategi innehåller tio åtgärdsområden för internationell, europeisk och nationell nivå:

Tillsätt en global kriskommission för antibiotika,

Förstärk drivkrafter som gör det lönsamt att ta fram ny antibiotika, bl a genom kortare och bredare patent,

Inför ett EU-register för kontroll av antibiotikaanvändning vid djuruppfödning,

Inför bindande mål om minskad antibiotikaanvändning inom EU och sanktioner mot EU-länder som inte minskar sin användning,

Sätt ett gemensamt nordiskt mål om att inom fem år ha Europas lägsta antibiotikaförskrivning,

Ge tullen befogenheter att beslagta antibiotika även från andra EU-länder,

Inför måltidslyft på förskolor och äldreboenden, och krav på minst svenska djurskyddsregler i alla upphandlingar,

Öka kunskapen om antibiotikaresistens genom BVC:s föräldragrupper,

Inför hårdare krav på minskad antibiotikaanvändning inom sjukvården,

Stoppa spridningen av multiresistenta bakterier inom vården genom att fortsätta satsa på Folkhälsomyndigheten och STRAMA*:s arbete.

Läs strategin i sin helhet

Att minska användningen av antibiotika står högt upp på Centerpartiets agenda. Och antibiotikafrågan är något som oroar svenskarna. Enligt en undersökning som Demoskop har gjort anger 2 av 3 av de tillfrågade att antibiotikafrågan är mycket eller ganska viktig för hur de ska rösta i höstens val. En majoritet av alla partiers väljare tycker alltså att denna fråga är viktig, ändå är det bara vi som lyfter frågan.

Mat är viktigt och sund mat berör alla människor. I kölvattnet av den debatt som fördes framförallt av oss under EU-valrörelsen minskade försäljningen av danskt fläskkött med 30 procent. I många länder används antibiotika för att kompensera för dålig djurhållning.

Istället för att förebygga sjukdomar hos djuren med en god djuromsorg, överanvänds antibiotika med resistenta bakterier som följd. Biffen som landar på tallriken kan alltså bidra till ökad antibiotikaresistens.

Sverige är bäst i EU vad gäller låg antibiotikaförskrivning till djur. Cypern och Italien använder till exempel 30 gånger mer antibiotika i sin djuruppfödning än Sverige. Tyskland använder 13 gånger mer. För att få bukt med antibiotikaresistens krävs minskad användning både bland människor och djur. Det kräver ökad global samverkan och hårdare krav nationellt.

* Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.

Här kan du läsa mer om Centerpartiets arbete för hållbar mat utan antibiotika.

antibiotika2

 

Två tredjedelar av antibiotikan i Europa ges företrädesvis till friska djur, hur vettigt är det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.