Våra gamla förtjänar att vårdas med omsorg och respekt

I kväll har vi kunnat läsa om ett tragiskt fall av något som ev. kan betecknas som vanvård. 99-åring lämnades i avföring – Nyheter | SVT.sehttp://www.vk.se/1272882/aldre-kvinna-lamnad-i-sin-egen-avforing jag är inte ute efter att jaga syndabockar men jag hoppas vi kan sluta den enfaldiga diskussionen om äldreomsorg i egen regi kontra det som är upphandlat.

Men jag tycker Åsa Bäckströms ursäkter är väldigt märkliga. Hon är som vänsterpartiets andre vice ordförande i nämnden ytterst ansvarig för verksamheten och en av de drivande krafterna för att återkommunalisera detta boende. Ett av skälen var att man ville förbättra kvaliteten!

Läs nedan från Västerbottennytts hemsida:

”Det var vårdföretaget Carema som skötte driften av äldreboendet för två år sedan. Redan då fanns det klagomål på vården och ledande politiker beslutade att Carema skulle fråntas ansvaret. Men nu visar det sig att det blev ännu värre sen kommunen tog över driften.

– Det här låter inte bra och det ska naturligtvis rättas till, säger Åsa Bäckström (V) som är andre vice ordförande i socialnämnden i Umeå.

Hon menar att man fick ärva en massa problem vid övertagandet och att det tar tid att rätta till. 

– Men det är klart, det är inte bra att det har gått två år och att vi har ännu inte fått ordning på verksamheten. Men vi jobbar intensivt med att det ska bli bra för brukarna på Skräddaren, säger hon.

Är det dags att byta tillbaks till ett privat vårdföretag som får ta över driften igen?

– Nej, jag menar att vi har mer utbildad personal inom den kommunala omrorgen än de privata vårdföretagen och kan sköta det bättre. Trots det som nu har hänt vid Skräddaren, säger Åsa Bäckström (V).”

2 kommentarer

  1. Bergis

    Kommunen har bättre insyn i verksamheten nu än då Carema hade ansvaret. 99 åringen hade fått dö av svält på Carema. Jag har erfarenhet av privata bolag och hur dom pressar personalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.