Nu vidtar regeringsbildandet vad händer och varför?

Nu pågår arbetet i Stockholm med att bilda regering. Stefan Löfven håller nu på med sonderingar med andra partier

Stefan Löfven har nu vid flera tillfällen försökt ge intryck av att han sträcker ut en hand över blockgränsen. I själva verket är det bara en taktik för att slippa ha fokus på att han själv vare sig har ett förberett regeringsalternativ eller en plan för hur han ska skapa sig ett regeringsunderlag. Under hela valrörelsen så har jag sagt att det inte finns något gemensamt regeringsalternativ från S-Mp och V vilket ju visade sig igår när Löfven meddelade att han inte avser att ta in Vänsterpartiet i den regering han avser att bilda.

Med anledning av hans frekventa pressträffar kommer det nu många frågor till Centerpartiet samarbete med S för att utestänga SD.
Centerpartiet har under fyra år regerat i minoritet, men utan stöd av SD.
Situationen är inget annorlunda för Stefan Löfven, som har stöd av den största minoriteten i Sveriges riksdag. Nu behöver socialdemokraterna visa att de har samma förmåga att leda landet som Alliansen haft.

Centerpartiet och övriga partier i alliansregeringen var tydliga i valet att regeringen sökte stöd för att bli omvalda i det just avslutade valet. Regeringen fick inte stöd för detta och därför har ju statsministern lämnat in regeringens avskedsansökan.

Det finns ju en del principiella ståndpunkter som för mej gör det svårt att se hur ett regeringssamarbete mellan S och C skulle kunna se ut.

  • Centerpartiet har gått till val på sänkta kostnader för småföretagen, mindre regelkrångel och ytterligare sänkta kostnader för att anställa unga.
    Stefan Löfven vill istället höja kostnaderna, fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga, dubbla restaurangmomsen, skära ner i RUT, och införa lastbilsskatt med mera. Det känns som att konfliktytorna är rätt så många.
  • Just nu är en av grundkonflikterna i svensk politik mellan C och S. Där vi vill göra det billigare att anställa unga vill S chockhöja kostnaderna. Där vi vill underlätta för landsbygden vill S höja skatterna och Mp lägga på bensinskatt.

  • Striden om höstens budget står mellan Centerpartiets prion om att sänka kostnaderna för företagen, att anställa unga och att hela landet ska utvecklas och Socialdemokraterna som vill höja företagens kostnader, ungas jobb och straffbeskatta landsbygden.

  • Alliansen har stängt ute SD trots att man suttit i minoritet. Detta måste nu även Löfven bevisa att han kan göra. Det är Stefan Löfvéns ansvar att utestänga SD, att han försöker lägga ansvaret att lösa regeringsfrågan på Fp och C är kan jag tycka är märkligt när han började regeringssonderingarna med att avspisa Vänsterpartiet. 

 

4 kommentarer

  1. Camilla

    Oj, jag tror att Centern skulle kunna tjäna på att bilda regering m s. Dels skulle de ha mer makt än nånsin, dels skulle de frsmstå som starka ocj pragmatiska. Och seriösa i sin miljöpolitiska ambition, där de borde kunna förhandla m mp. De skulle fortsätta hävda skillnaderna gentemot de rödgröna, och synas rejält.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Finn onekligen korn i det du säger Camilla, men problemet är att en regering är ett ”take or leave it” koncept. Och är man med i en regering med S och Mp så är man en del av de Röd/Gröna inte ett alternativ till.

  2. Marianne R Johansson

    Men du talar faktiskt inte sanning när du påstår att den Alliansregering som Centerpartiet suttit med i de senaste 4 åren har regerat i minoritet, utan stöd av SD! Detta är ett mycket dumt påstående då det faktiskt går att kontrollera! Sanningen är ju att utan SD har Alliansen inte haft annat än en enda lång regeringskris! Du kan säga att Alliansen inte aktivt sökt SD:s stöd för det är sant, men i 8 fall av 10 har SD röstat med Alliansen, eftersom SD är ett högerparti som inte alls står så långt från Moderaterna.
    Centerpartiet har ”försvunnit” in bakom Moderaterna under dessa 8 år, och faktiskt har Centern allt att vinna på samarbete med S! Socialdemokraterna i dag är mera ett nytt borgerligt alternativ, än ett Socialistiskt alternativ!

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Jodå exakt så är det.

      Det är S+V+Mp som upprepade gånger sökt samarbete med Sd i Riksdagen och i Riksdagens utskott.
      De gånger som Sd valt att rösta på regeringens förslag så är det helt utan påverkan från regeringens sida.

      Regeringen har aldrig sökt stöd från SD, men man kan ju inte hindra partier att rösta på lagda förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.